Home » Natură » O pasăre considerată „pierdută” a fost fotografiată pentru prima dată

O pasăre considerată „pierdută” a fost fotografiată pentru prima dată

O pasăre considerată „pierdută” a fost fotografiată pentru prima dată
Prionops alberti. Foto: Matt Brady/The University if Texas at El Paso, CC BY-NC
Publicat: 24.02.2024

Cât de departe ați merge pentru a căuta ceva ce s-ar putea să nu existe deloc? Ei bine, cercetătorii de la University of Texas at El Paso (SUA) și-au petrecut șase săptămâni căutând pasărea „pierdută” în jungla Republicii Democrate Congo și au reușit să captureze prima fotografie cu Prionops alberti.

„A fost o experiență uluitoare să întâlnim aceste păsări. Știam că ar putea fi găsite aici, dar nu eram pregătit pentru cât de spectaculoase și unice ar arăta în viață”, a declarat Michael Harvey, doctor în ornitologie și profesor asistent la UTEP în Departamentul de Științe Biologice.

Prionops alberti, înainte de această expediție, nu fusese văzută de aproape 20 de ani, ceea ce a condus la temeri că specia ar fi dispărut. Echipa a străbătut peste 120 de kilometri prin adâncurile masivului Itombwe, un lanț muntos în partea de est a Republicii Democrate Congo, relatează IFLScience.

Pasărea „pierdută” încă se mai găsește în pădurile congoleze

Echipa, formată din ornitologi din SUA și cercetători congolezi de la Centre de Recherche en Sciences Naturelles, a dat peste pasărea „pierdută”, pe care au descris-o ca fiind în „grupuri zgomotoase și active în partea mijlocie a pădurii”.

Păsările nu au mai fost văzute de atât de mult timp din cauza războaielor în curs și a instabilității politice din țară, care au făcut vizitarea zonei dificilă. În timpul expediției, echipa a găsit 18 păsări în trei locații diferite. Fotografiile au fost apoi confirmate de dr. Cameron Rutt, care conduce Proiectul de Căutare a Păsărilor Pierdute la American Bird Conservancy.

„Acest lucru inspiră speranța că specia încă mai are o populație destul de sănătoasă în pădurile izolate ale regiunii”, a spus Harvey. Echipa de herpetologie a reușit în cadrul expediției să redescopere și o specie de amfibieni, Arthroleptis hematogaster, care nu mai fusese văzută din anii 1950.

Pierderea habitatului afectează speciile redescoperite

Cu toate acestea, echipa este îngrijorată pentru viitorul speciilor recent redescoperite de broaște și de păsări din cauza amenințărilor aduse de pierderea habitatului cauzată de extinderea agriculturii și a activităților miniere. Lista Roșie IUCN sugerează că specia va pierde mai mult de 90% din aria sa de răspândire din cauza schimbărilor climatice până în 2080.

„Exploatarea minieră și tăierea de lemne, precum și defrișarea pădurilor pentru agricultură, pătrund adânc în pădurile masivului Itombwe. Suntem în discuții cu alți cercetători și cu organizații de conservare pentru a intensifica eforturile de protejare a pădurilor regiunii și a acestei păsări”, a continuat Harvey.

Aceasta nu este prima specie redescoperită recent. În Africa de Sud, o cârtiță aurie a fost văzută înotând prin dunele de nisip pentru prima dată după 80 de ani, în timp ce, în Europa, un păianjen a fost observat în viață în Portugalia pentru prima dată după anii 1930.

„Acum este o oportunitate nemaipomenită de a proteja aceste păduri tropicale, astfel încât să nu pierdem specii precum Prionops alberti înainte ca acestea să fie cunoscute și studiate”, a concluzionat Harvey.

Vă recomandăm să citiți și:

Un bărbat a descoperit că un șoarece „îi făcea curat în șopron”

Test de cultură generală. Sângele cărui animal este toxic pentru om?

Vacile lui Mark Zuckerberg sunt hrănite cu nuci macadamia și bere

Test de cultură generală. Care e cel mai zgomotos animal din lume?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase