Home » Natură » Un bărbat a descoperit că un șoarece „îi făcea curat în șopron”

Un bărbat a descoperit că un șoarece „îi făcea curat în șopron”

Un bărbat a descoperit că un șoarece „îi făcea curat în șopron”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.01.2024

Șoarecilor le place curățenia, dar oare extind această exigență și în afara habitatului lor? S-ar părea că da.

Înregistrarea video a unei rozătoare care adună obiecte dintr-o magazie și le așază cu grijă într-o cutie, noapte de noapte, a fost interpretată ca o dovadă a exigenței și a „curățeniei șoarecilor”.

Totuși, ar putea exista și alte explicații pentru acest comportament curios, spun experții.

Luni de zile, șoarecele a ordonat șopronul

Rozătoarea din Builth Wells, poreclit „șoarecele galez ordonat” de către proprietarul șopronului, Rodney Holbrook, a fost înregistrat în timp ce aduna cârlige de rufe, dopuri de plută, piulițe și șuruburi, pe care le așeza într-o tavă pe masa de lucru a lui Holbrook. Acest comportament care a durat luni de zile. Episodul vine după unul petrecut în Bristol în 2019, când un șoarece a fost filmat în timp ce „depozita” șuruburi, o bucată de lanț și alte obiecte metalice în interiorul unei cutii de hrană pentru păsări.

Sursa: YouTube

Presupunând că șoarecele galez ordonat chiar își păstrează casa curată, el nu ar fi singurul necuvântător care are un astfel de comportament: albinele și furnicile îndepărtează cadavrele din stupii și tunelurile lor; peștii de mare garibaldi curăță aricii de mare și stelele de mare din zonele lor de cuib și taie excesul de alge; păsările cântătoare transportă excrementele puilor lor, mâncarea neconsumată și puii morți departe de cuiburi, probabil pentru a reduce riscul de infecție și pentru a atenua mirosurile care ar putea alerta prădătorii, notează The Guardian.

Totodată, șerpii cu clopoței din Pacificul de Nord își folosesc corpul pentru a îndepărta vegetația de pe traseele lor obișnuite pentru pândă, ceea ce poate îmbunătăți precizia atacurilor.

Șoarecele din filmare, posibil să fie mascul

Deși șoarecii se îngrijesc frecvent și își creează o zonă de toaletă separată în cușcă, dacă au suficient spațiu, nu înseamnă că acesta are „ochiul format”.

„Nu aș spune că acest șoarece s-a uitat la spațiul din jur și s-a gândit: Hei, e dezordonat. Trebuie să fac ordine”, a spus dr. Megan Jackson de la Universitatea din Bristol.

La rândul lui, dr. Jonny Kohl de la Institutul Francis Crick din Londra, care studiază funcțiile neuronale ale comportamentului șoarecilor, spune că șoarecele galez ordonat ar putea prezenta o formă neobișnuită de comportament de cuibărit: „Ar fi interesant de știut dacă acest șoarece este mascul sau femelă. Șoarecii masculi construiesc cuiburi pentru a se încălzi, iar femelele construiesc cuiburi pentru a-și crește puii în timpul sarcinii. Având în vedere temperaturile scăzute (în care se afla șoarecele, n.r.) din videoclip, bănuiesc că ar putea fi vorba de prima variantă”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un implant care secretă insulină a inversat diabetul de tip 1 la șoareci

Șoarecii au trecut testul oglinzii, iar asta sugerează că și-ar putea recunoaște propria reflexie

Unii șoareci sunt mai asemănători cu dinozaurii decât ne-am fi așteptat

„Fântâna tinereții” la șoareci, deblocată cu celule stem modificate genetic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase