Home » Natură » Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi

Cercetătorii au aflat, în sfârșit, de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.11.2024

Dacă ai avut de-a face vreodată cu un câine, probabil ai trecut prin următoarea situație: stai lângă o piscină într-o zi toridă de vară, arunci un băț pentru patrupedul tău, iar acesta ți-l aduce înapoi. Apoi vine cât mai aproape de tine și te udă din cap până în picioare printr-un scuturat energic.

Cercetătorii au descoperit în sfârșit de ce câinii se scutură atunci când sunt uzi. Potrivit unui nou studiu, „scuturatul câinelui ud” este cauzat de un receptor din pielea mamiferelor, numit C-LTMR. Acesta determină animalele cu blană, de la câini la pisici și șoareci, să execute un scuturat surprinzător de constant atunci când picături de apă le ating ceafa.

„Este un comportament complicat. Indiferent de individ sau specie, animalele tind să se scuture la aceeași frecvență și cu un model similar de mișcări — de obicei trei mișcări înainte și înapoi de fiecare dată — și nimeni nu știa ce receptori și nervi sunt responsabili”, a spus Dawei Zhang, co-autor al studiului, și doctorand la Howard Hughes Medical Institute de la Harvard Medical School.

„Este un comportament complicat”

Noile instrumente genetice i-au permis lui Zhang și colegilor să descopere cauza scuturării, dar identificarea „vinovatului” a necesitat o muncă de detectiv. Cercetătorii au creat mai întâi mutații genetice la șoareci pentru a dezactiva fie canalele din receptorii pielii care detectează forțele mecanice, fie pe cele care detectează schimbările de temperatură.

Au descoperit că șoarecii care nu puteau detecta schimbările de temperatură continuau să se scuture atunci când picături de ulei erau stropite pe ceafă. În schimb, șoarecii fără canale mecano-receptoare nu se scuturau.

Astfel, echipa s-a concentrat pe mecano-receptori, urmărindu-le activitatea ca răspuns la picături de ulei. Au restrâns căutarea la trei receptori care reacționează la atingeri foarte ușoare. Ulterior, au folosit o tehnică numită optogenetică pentru a activa receptori specifici de pe piele cu ajutorul luminii, declanșând tipuri individuale de nervi fără stimuli lichizi, potrivit LiveScience.

Rezultatele au fost cât se poate de clare!

Rezultatele au fost clare: atunci când cercetătorii au stimulat un tip de nerv numit mecanoreceptori cu prag scăzut de tip C-fibre (C-LTMR), șoarecii s-au scuturat ca și cum ar fi fost udați brusc. Pentru confirmare, cercetătorii au modificat genetic șoareci fără C-LTMR și au constatat că aceștia se scuturau cu 58% mai puțin decât șoarecii normali atunci când li se stropea apă pe ceafă.

„Este dificil de corelat dacă acest comportament este un produs evolutiv al șoarecilor sau al altor animale cu blană, cum ar fi scuturarea tipică de câine ud. Poate că este, poate că nu” a spus Zhang.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Surprinzător: câinii mai inteligenți au creierul mai mic!

Creierul câinilor și al stăpânilor se sincronizează atunci când se privesc, arată studiile

Câinii își pot aminti numele jucăriilor pentru cel puțin doi ani

Dorothy Harrison Eustis și prima școală de dresaj de câini pentru nevăzători din SUA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase