Natura vs Om – o istorie nefericita

05 06. 2008, 11:30

Dezastrele naturale au fost puse timp indelungat pe seama maniei divine. In zilele moderne, omul a gasit cate o explicatie pentru fiecare fenomen care da, din cand cin cand, cate o lovitura autosuficientei umane.
Daca in trecut, catastrofele erau provocate de Dumnezeu, in prezent, ele sunt intretinute de noi toti, cei care refuzam sa intelegem ca omul si natura sunt ca sufletul si corpul: inseparabile.

Cand natura isi dezlantuieste furia, umanitatea pare deodata mica, speriata si neputincioasa. Cicloane, tsunami, cutremure, eruptii vulcanice pot omori in doar cateva secunde mii de oameni. O lista a celor mai marcante dezastre nu poate fi decat subiectiva si nici nu poate cuprinde o perioada prea lunga de timp, deoarece evenimentele petrecute cu mult timp in urma nu sunt inregistrate sau sunt lipsite de acuratete. In ultimele secole, populatia globului a crescut in mod dramatic, o mare parte din pamanteni au ales zonele de coasta, de aceea catastrofele contemporane lasa in urma mult mai multe victime decat in trecut.