Home » Știință » Pericolul suplimentelor alimentare cu multivitamine. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu bazat pe 20 de ani de cercetări

Pericolul suplimentelor alimentare cu multivitamine. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu bazat pe 20 de ani de cercetări

Pericolul suplimentelor alimentare cu multivitamine. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu bazat pe 20 de ani de cercetări
Publicat: 23.04.2015
Un studiu bazat pe analizarea rezultatelor unor cercetări realizate pe o perioadă de peste două decenii arată că suplimentele cu vitamine cresc mai degrabă riscul de îmbolnăvire de cancer decât să îl scadă, aşa cum s-a crezut mult timp, potrivit iflscience.com.

„Nu ştim exact de ce se întâmplă acest lucru la nivel molecular, dar dovezile arată că persoanele care iau suplimente alimentare în exces tind să fie mai predispuse la a se îmbolnăvi de cancer”, a declarat cercetătorul Tim Byers, de la Centrul Oncologic al Universităţii din Colorado, Statele Unite ale Americii.

Cercetările pe această temă au fost declanşate în urmă cu circa 20 de ani, când savanţii au început să observe că persoanele care consumă multe fructe şi legume tind să aibă o predispoziţie mai scăzută la a se îmbolnăvi de cancer. Din moment ce suplimentele nutriţionale sunt bogate în vitamine şi compuşi din aceste alimente, oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva administrarea acestora ar putea ajuta la reducerea şi mai accentuată a riscului de îmbolnăvire de cancer, astfel că savanţii au început să experimenteze pentru a vedea dacă ipoteza este adevărată.

Iniţial şi în mod încurajator, rezultatele obţinute în urma testelor pe ţesuturi şi pe animale de laborator au susţinut această ipoteză, astfel încât oamenii de ştiinţă au demarat studii pe oameni, aşteptându-se să observe o tendinţă similară de reducere a riscului de cancer. Dar, după ce au urmărit mii de voluntari, spre surprinderea savanţilor, au descoperit că tendinţa era de creştere a riscului de cancer. Suplimentele nutriţionale nu numai că nu au adus beneficii din punct de vedere al sănătăţii, ci unele chiar au ridicat riscul de apariţie a cancerului atunci când subiecţii studiului au depăşit cu mult doza reomandată.

De exemplu, potrivit unui studiu din 2006, suplimentele cu acid folic duc la o creştere cu 20% a riscului de cancer mamar. Mai mult, femeile care includeau cel mai mare nivel de acid folic în alimentaţie, în principal prin intermediul suplimentelor nutriţionale, aveau un risc cu 32% mai mare de a dezvolta cancer mamar, comparativ cu femeile care consumau foarte puţin acid folic. De asemenea, acidul folic este considerat responsabil, potrivit altor studii, de creşterea numărului de polipi din colon. Deşi în mare parte aceşti polipi nu pun probleme de sănătate, unii dintre ei pot deveni canceroşi.

În cazul bărbaţilor, mai multe studii au arătat că suplimentele cu vitamina E sunt asociate unui risc crescut de cancer, iar o cercetare a arătat că poate dubla riscul de cancer de prostată.

Femeile care luau suplimente nutriţionale bogate în vitamina E prezentau un risc cu 20% la sută mai mare de a suferi de cancer mamar, comparativ cu cele care nu luau suplimente.

„Acest lucru nu înseamnă că oamenilor trebuie să le fie teamă să ia vitamine şi minerale. Dacă sunt administrate în doze corecte, multivitaminele sunt bune pentru organism”, a spus Tim Byers.

În aceste condiţii, cei mai mulţi oameni ar trebui să poată să atingă dozele zilnice recomandate de vitamine şi minerale adoptând o dietă sănătoasă. Astfel, oamenii nu au nevoie să ia pastile zilnic şi ar trebui să înceteze să mai cheltuiască banii pe aceste suplimente.

„În cele din urmă, am descoperit că administrarea de extra vitamine şi minerale face mai mult rău decât bine”, a mai spus Byers.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase