Home » Știință » O premieră în ştiinţă. Beneficiile medicinale ale canabisului au fost separate de efectele halucinogene

O premieră în ştiinţă. Beneficiile medicinale ale canabisului au fost separate de efectele halucinogene

Publicat: 10.07.2015
O premieră în ştiinţă. Beneficiile medicinale ale canabisului au fost separate de efectele halucinogene
O echipă de cercetători britanici şi spanioli a reuşit în premieră să separe beneficiile medicinale ale canabisului de efectele sale halucinogene, potrivit unui studiu publicat în PLOS Biology.

Cercetătorii de la University of East Anglia din Norwich şi Universitat Pompeu Fabra din Barcelona au descoperit că, prin inhibarea unui receptor din creier, pot fi generate beneficiile medicinale ale canabisului, fără efectele sale adverse, potrivit dailymail.co.uk.

Canabisul poate fi utilizat ca tratament pentru încetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor canceroase şi este benefic în cazuri de greaţă, anxietate şi dureri.

Noua descoperire este foarte importantă, putând ajuta la crearea unor tratamente sigure, care să nu provoace schimbări de comportament şi pierderi de memorie.

Aceeaşi echipă de cercetători a descoperit anterior modul în care substanţa psihoactivă principală din canabis, tetrahidrocanabinol (THC), poate încetini procesul de dezvoltare a tumorilor canceroase.

Noile descoperiri arată că efectele negative asupra sistemului cognitiv ale THC – precum pierderile de memorie şi anxietate – sunt declanşate de un proces separat de cel care generează efectele benefice ale substanţei, precum cele analgezice.

THC acţionează prin intermediul unei familii de receptori celulari numiţi receptori canabinoizi.

Acest proces separat implică un receptor canabinoid şi un receptor de serotonină (5HT2AR), în absenţa căruia sunt blocate anumite efecte adverse ale THC, precum pierderile de memorie, şi sunt activate cele pozitive.

Autorii noului studiu, care a fost realizat pe şoareci, spun că oamenii nu ar trebui să se „auto-trateze”, însă şi-au exprimat speranţa că vor putea obţine în curând un echivalent sintetic sigur al substanţei active principale din canabis.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase