Home » Știință » Realizare de excepţie a oamenilor de ştiinţă germani. Este considerată cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă – VIDEO

Realizare de excepţie a oamenilor de ştiinţă germani. Este considerată cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă – VIDEO

Realizare de excepţie a oamenilor de ştiinţă germani. Este considerată cea mai eficientă sursă de energie regenerabilă – VIDEO
Publicat: 05.02.2016
Un experiment similar a avut loc în luna noiembrie a anului trecut.

Oamenii de ştiinţă germani au pus în funcţiune stelaratorul Wendelstein 7-X (W7X), cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleară creat până acum. Odată activat, mecanismul a fost capabil să producă, pentru prima dată în istorie, plasmă stabilă de hidrogen.

Producerea de plasmă de hidrogen reprezintă cheia exploatării fuziunii nucleare, adică a procesului care stă la baza activităţii energetice a Soarelui. Dacă vom putea controla fuziunea nucleară, vom fi capabili să înlocuim pentru totdeauna combustibilii fosili, dar şi fisiunea nucleară, folosită în momentul de faţă la producerea de energie, în reactoarele de pe tot cuprinsul Globului.

„Fuziunea nucleară este o sursă regenerabilă de energie foarte eficientă, chiar cea mai bună la care am putea avea acces. Rezultatele muncii noastre nu ne vor folosi doar nouă, ci mai ales copiilor şi nepoţilor noştri”, a declarat unul dintre membrii echipei de cercetare, John Jelonnek.

Metoda fisiunii nucleare, folosită astăzi în reactoarele centralelor nucleare, presupune generarea de energie prin divizarea nucleului unui atom în neutroni şi nuclee. Deşi se foloseşte cu succes (datorită, în principal, cantităţii enorme de energie care poate fi obiţinută, prin comparaţie cu arderea cărbunilor), fisiunea necesită o atenţie sporită din partea celor implicaţi în procesul de administrare a deşeurilor radioactive.

În luna noiembrie a anului trecut, cercetătorii germani din cadrul Institutului Max Planck au pus şi ei în funcţiune un stelarator. Cu ajutorul acestuia, oamenii de ştiinţă au putut atunci să obţină pentru prima dată plasmă de heliu. Deşi heliul a fost prima substanţă folosită în cadrul unor stelaratoare, s-a dovedit acum că, spre deosebire de acesta, hidrogenul poate genera mult mai multă energie, însă este nevoie de o temperatură mai mare pentru ca plasma de hidrogen să fie obţinută.

Conform raportului întocmit de specialiştii germani, folosind doar 2 megavaţi de radiaţii cu microunde, hidrogenul sub formă de gaz poate fi încălzit la o temperatură de până la 80 de milioane de grade Celsius, în doar o pătrime de secundă. Cercetătorii susţin că plănuiesc să încălzească gazul la 100 de milioane de grade Celsius, în cadrul unor experimente viitoare, cu scopul de a obţine o plasmă stabilizată pentru mai mult timp.

Deocamdată, stelaratorul nu va fi folosit pentru a produce energie, el fiind proiectat doar pentru a demonstra că fuziunea nucleară este o metodă ce poate fi transpusă în realitate. „Într-o fază următoare, care va debuta în anul 2019, vom folosi deuteriul, pentru a obţine fuziune nucleară. De data aceasta, sperăm să nu folosim mai multă energie la producerea plasmei, decât vom obţine în urma finalizării acestui experiment”, a declarat Hans-Stephan Bosch, unul dintre specialiştii implicaţi în proiectul de cercetare.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Din degetele unui american a început să ţâşnească curent electric. Care este explicaţia acestui fenomen – VIDEO

                                             Ar fi bine să deschideţi un geam atât timp cât sunteţi la birou. Pericolul la care vă expuneţi

                                             Istoria furtului celui mai celebru chip

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase