Home » Știință » Motivul pentru care multe fete cu autism nu sunt diagnosticate FOTO+VIDEO

Motivul pentru care multe fete cu autism nu sunt diagnosticate FOTO+VIDEO

Publicat: 06.04.2016
Când vorbim despre autism, majoritatea oamenilor se gândesc la bărbaţi. De ce? Există într-adevăr foarte puţine femei cu autism sau este pur şi simplu o viziune mai restrânsă care să ilustreze autismul la femei?

Tulburările de autism sau cele din spectrul autismului (ASD) se referă la dificultăţile de comportament asociate cu o gamă largă de probleme ce rămân pe tot parcursul vieţii sau pe termen lung, care de obicei afectează capacităţile sociale.

Oamenii cu afecţiuni din spectrul autismului pot avea dificultăţi grave de învăţare, inclusiv un comportament provocator şi absenţa limbajului. Sau, la cealaltă extremă, au niveluri normale sau chiar extraordinare de capacitate ridicată în anumite domenii, cum ar fi muzica sau matematica.

Din punct de vedere istoric, autismul a fost caracterizat ca o tulburare de sex masculin, fiind de cel puţin patru ori mai frecvent întâlnită la baieţi decât la fete.

Acest lucru este susţinut de mai multe cercetări, prin existenţa unor teorii, cum ar fi „creierul extrem de sex masculin”, în care se sugerează că ASD este o manifestare exagerată a „sistematizării” şi este un mod de gândire, particular, al sexului masculin, asociat cu un interes foarte concentrat de reguli şi sisteme previzibile.

Dar, există o creştere a gradului de conştientizare că „masculinitatea” aparentă a condiţiei poate avea mai mult de-a face cu incapacitatea de a recunoaşte autismul la fete şi femei. Un cercetător al autismului, Hannah Belcher, arată cât de diferită este experienţa feminină a autismului în comparaţie cu experienţa autismului la pacienţii de sex masculin.

Există mai multe explicaţii posibile: această diferenţă ar putea exista la nivel biologic, cu un ”efect feminin protector”, asociat cu doi cromozomi X, care reduc impactul factorilor genetici în cazul fetelor.  Mergând pe această logică înseamnă că ar trebui să fie un număr mult mai mare de factori genetici adverşi înainte ca starea să se manifeste evident. 

Un studiu recent asupra a 10.000 de gemeni fraternali a aratat că fetele cu ASD proveneau din familii cu o incidenţă mult mai mare de autism la alţi membri ai familiei sau care prezintă trăsături similare cu cele ale autismului, cum ar fi jena socială sau obsesiile.

Autismul se identifică mai greu la fete din cauza unei serii de comportamente „de camuflare”.

Acest lucru este posibil pentru că fetele sunt mai susceptibile să încurajeze un comportament mai sensibil din punct de vedere social, ele au o mai mare conştientizare a importanţei normelor sociale şi a conformităţii, ele sunt mai sensibile în raport cu alţii şi formează mai uşor relaţii de prietenie.

Pentru a face faţă acestor aşteptări sociale, ele îşi dau seama că trebuie să înveţe cum să imite comportamentul aşteptat.

Aceasta este o temă comună în rândul femeilor cu privire la spectrul care descrie procesul epuizant de monitorizare şi de copiere a interacţiunilor sociale care apar instinctiv la colegii lor în mod continuu. Acest fenomen a fost numit problema „ascunderii de văzul lumii”.

Abordarea conform căreia autismul ”lipseşte” la femei e greşită. Acesta va  fi un pas extrem de important, deoarece identificarea timpurie şi accesul la serviciile de suport sunt esenţiale pentru a asigura un viitor mai bun persoanelor cu ASD, se arată în studiu.

Sursa: Mail Online

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase