Home » Știință » Cât timp îţi va lua să parcurgi, ÎN CĂDERE, diametrul Pământului? VIDEO

Cât timp îţi va lua să parcurgi, ÎN CĂDERE, diametrul Pământului? VIDEO

Cât timp îţi va lua să parcurgi, ÎN CĂDERE, diametrul Pământului? VIDEO
Publicat: 28.05.2016
Dacă Pământul ar avea un tunel care să treacă prin nucleul său şi să iasă pe partea diamentral opusă, oare cât timp ar trece până am cădea în cealalată intrare în tunel?

Ar putea părea un calcul simplu: cât de repede un om ar cădea pe o distanţă de 12.742 km (diametrul Pământului), dar nu este aşa simpu. Greutăţile apar din cauza curburii de spaţiu-timp şi diferitelor grade de forţă gravitaţională cu care ar trebui să ne confruntăm în timpul căderii.

Dar acest lucru se poate calcula, iar Henry de la MinutePhysics va demonstra acest lucru.

Să ne imaginăm că ar exista un tunel prin interiorul Pămânutului, de la Polul Nord până la Polul Sud. Să ne mai imaginăm că a fost eliminat tot aerul din tunel pentru ca acesta să nu opună rezistenţă la viteza de deplasare prin tunel. Să admitem că Pământul este perfect sferic, iar densitatea sa este aceeaşi peste tot.

„Dacă sunteţi în interiorul unui înveliş sferic, iar gravitaţia are efect la ambele părţi, ea se anulează una pe cealaltă şi dumneavoastră veţi experimenta gravitaţie zero”, explică Henry.

Lăsând toate calculele matematice la o parte, răpunsul este 42 de minute. Atât timp e necesar pentru a cădea printr-un Pământ simplificat.

Dar cifra nu poate fi una reală, fiindcă Pământul nu este de aceeaşi densitate peste tot, iar potenţialul gravitaţional al anumitor zone din tunel ar putea avea o influenţă semnificativă asupra vitezei de cădere.

Pentru explicaţii suplimenatre ale calculelor vă propunem să urmăriţi video-ul de mai jos:

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase