Home » Știință » Cum se regenerează memoria cu celule stem

Cum se regenerează memoria cu celule stem

Cum se regenerează memoria cu celule stem
Publicat: 18.07.2016
Deşi mult mai mai maleabil decât am crede, creierul este, în cele din urmă, supus unor boli legate de vârstă, cum ar fi demenţa şi pierderea funcţiei cognitive. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă dau naştere unei noi serii de demersuri care vizează posibilitatea de a înlocui celulele creierului şi de a restructura memoria.

Lucrările recente realizate de către Ashok K. Shetty, Ph.D., profesor din cadrul Departamentului de Medicină Moleculară şi Celulară, director asociat al Institutului de Medicină Regenerativă, din Texas oferă o aluzie la această posibilitate, cu ajutorul unei tehnici noi de preparare a donatorilor de celule stem neuronale şi grefarea lor într- un creier mai în vârstă.

Shetty şi echipa sa au prelevat celule stem neuronale şi le-au implantat în hipocamp (“hippocampus” – care joacă un rol important în generarea noilor amintiri şi conectarea lor la emoţii) la un animal, permiţându-le în mod esenţial regenerarea ţesuturilor. Rezultatele au fost publicate în revista Stem Cells Translational Medicine.

„Am ales hipocampul, deoarece este deosebit de important în procesul de învăţare şi memorie”, a declarat Shetty în această revistă. „Suntem interesaţi de înţelegerea procesului de îmbătrânire din creier, în special în hipocamp, care pare deosebit de vulnerabil la schimbările intervenite odată cu vârsta.” Volumul acestei părţi a creierului pare să scadă în timpul procesului de îmbătrânire, iar această scădere poate fi legată de declinul vârstei în neurogeneză (producerea de noi neuroni), precum şi de deficitele de memorie la unii oameni, pe măsură ce îmbătrânesc.

Pentru această ultimă cercetare, echipa a constatat faptul că celulele stem neuronale s-au grefat foarte bine pe hipocampul tânăr la animale (ceea ce era de aşteptat), precum şi pe hipocampul în vârstă, care ar fi, în termeni umani echivalentul a aproximativ 70 de ani.

Citeşte continuarea articolului pe csid.ro

Vă mai recomandăm şi: Femeile au o memorie mai buna decat barbatii

                                            Pierderile de memorie provocate de îmbătrânire sunt reversibile

                                            Somnul cu întreruperi afectează memoria

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase