Home » Știință » Fenomenul extrem descoperit în Siberia. Pământul a început să se umfle

Fenomenul extrem descoperit în Siberia. Pământul a început să se umfle

Publicat: 28.07.2016
În pământul îngheţat din nordul tundrei siberiene s-au descoperit în ultima perioadă fenomene naturale inexplicabile.

În ultima perioadă, mass media  a relatat că pământul a început să se umfle sub picioarele oamenilor de pe insula Belyy.

În cadrul unui videoclip realizat de Siberian Times, cercetătorul păşeşte pe ceea ce pare a fi iarbă normală, însă terenul începe să se mişte precum gelatina. Conform Siberian Times, 15 astfel de parcele au fost descoperite cu un diametru de un metru.

Cercetătorii de mediu Alexander Sokolov şi Dorothee Ehrich au descoperit zonele anul trecut. Aceştia lucrau pe insulă din Marea Kara pentru mulţi ani, deoarece este un loc bun pentru observarea schimbărilor climatice, mulţumită populaţiei numeroase de urşi polari.

În ultima expediţie, aceştia au tăiat iarba de pe una dintre bule şi au demonstrat că în interiorul lor se află de 200 de ori mai mult metan decât aer şi de 20 de ori mai mult dioxid de carbon 

Desigur, este nevoie de mai multe cercetări, dar una dintre ipoteze este că noul val de căldură din Europa a cauzat dezgheţarea permafrostului, provocând eliberarea gazului metan  în dedesubtul suprafeţei.

,,Probabil cele 10 zile de căldură puternică au pus în funcţiune mecanisme care produc o dezgheţare puternică a permafrostului, care a eliberat o cantitate uriaşă de gaze,” a declarat Sokolov.

Deşi cercetătorii nu au demarat cercetări pentru a-şi valida ipoteza anterioară, scăpările de metan datorate dezgheţării permafrostului este deja considerată cauza apariţiei craterelor care apar în Siberia, precum cea de mai jos, descoperită în 2014.

Cel mai alarmant aspect este că aceste gaze vor grăbi încălzirea globală, în cadrul unui studiu s-a estimat că până în 2100 peste 205 miliarde de tone de emisii de carbon vor fi eliberate de permafrost dacă schimbările climatice continuă să se intensifice.

,,Este clar, chiar şi pentru amatori că acesta este un semnal de alarmă puternic”, a declarat Sokolov

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase