Home » Știință » În 1975 era publicat primul articol ştiinţific, foarte apreciat, scris de o…pisică. Cum a ajuns felina la o asemenea performanţă – FOTO

În 1975 era publicat primul articol ştiinţific, foarte apreciat, scris de o…pisică. Cum a ajuns felina la o asemenea performanţă – FOTO

Publicat: 04.09.2016
Materialul a fost primit foarte bine de comunitatea ştiinţifică.

În momentul în care citeşti articole ştiinţifice nu te aştepţi ca unul dintre acestea să fie scris de o…pisică. Acest lucru s-a întâmplat însă în anii ’70, iar materialul a fost semnat ,,F.D.C. Willard”. 

În 1975, Jack H. Hetherington, profesor de fizică la Universitatea de Stat din Michigan, finaliza un articol despre comportamentul atomilor la diferite temperaturi. Materialul, intitulat ,,Two-, Three-, and Four-Atom Exchange Effects in bcc 3He”, conţinea pe tot cuprinsul său menţiuni de tipul ,,noi”, ,,după părerea noastră” sau ,,noi considerăm”, aşa cum se obişnuieşte în cazul articolelor ştiinţifice. 

La acea vreme, revista în care Hetherington urma să îşi publice materialul, ,,Physical Review Letters”, accepta articole scrise la plural doar dacă acestea aparţineau mai multor autori. Pentru că profesorul american nu şi-a mai putut modifica articolul şi, mai mult decât atât, nu dorea ca numele său să fie asociat cu cel al altor cercetători, a decis să o numească ca şi coautoare a studiului pe…pisica lui siameză, Chester.

Pentru că nu putea menţiona în articol doar ,,Chester”, profesorul a specificat numele ,,F.D.C. Willard”, unde ,,F.D.C.” reprezenta abrevierea de la ,,Felix Domesticus, Chester”, iar ,,Willard” era numele tatălui lui Jack Hetherington. F.D.C. Willard a fost considerat coleg al cercetătorului la Universitatea din Michigan, motiv pentru care articolul a putut fi publicat în numărul 35 al Physical Review Letters. 

La scurt timp de la publicarea articolului, misteriosul coautor a fost dezvăluit în momentul în care unul dintre colegii lui Hetherington a dorit să îl întâlnească pe F.D.C. Willard. ,,Toată lumea a râs şi, în curând, pisica a ieşit din sac”, spunea la un moment dat profesorul de fizică. 

Cercetătorul a continuat să îşi publice articolele sub numele ambilor autori. În timp ce el îşi semna materialele cum obişnuia până atunci, marca lui Chester era o amprentă a lăbuţei sale. Comunitatea ştiinţifică a primit foarte bine iniţiativa lui Hetherington. 

Semnăturile celor doi autori în articolul publicat în Physical Review Letters (Foto:atlasobscura.com/More Random Walks in Science/Google Books)

Inspirată de contribuţia lui F.D.C. Willard în domeniul ştiinţific, Societatea Americană de Fizică a declarat în 2014 că toate articolele scrise de către pisici vor fi disponibile în mod gratuit. Să nu uităm data în care a fost dată această declaraţie: 1 aprilie. 

Sursa: atlasobscura.com

Vă mai recomandăm şi: Incredibila poveste a unei pisici eroine (FOTO)

                                             Cea mai leneşă pisică din lume (FOTO)

                                             Creierul pisicii bate super-computerul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase