Home » Știință » Materialul care revoluţionează chirurgia reconstructivă

Materialul care revoluţionează chirurgia reconstructivă

Publicat: 01.10.2016
Un grup de cercetători au prezentat un nou material sintetic în format 3D, numit 'hyperelastic bone' sau HB, ce ar putea marca un nou pas important în chirurgia reconstructivă.

HB poate fi implantat sub piele ca o schelă, pentru a ajuta un nou os să crească sau să-l înlocuiască pe cel pierdut.

Chiar dacă a fost testat doar pe animanele deocamdată rezultatele sunt unele favorabile.

Conform studiului publicat în Science Translational Medicine, acest os artificial este aproape în întregime făcut dintr-un mineral numit hydroxyapatite – un tip de calciu găsit în oase ce a mai fost folosit pentru proceduri de reconstrucţie.

Acest os poate fi uşor de tăiat şi introdus în zone fără material osos fără a fi nevoie de cusături, a spus Shah, unul dintre cercetători. De asemenea, facilitează creşterea vaselor de sânge din zona unde s-a intervenit chirurgical.


 
Cercetătorii au folosit osul şi în situaţii reale. HB a fost utilizat pentru a alătura două vertebre împreună în coloana vertebrală a unui şobolan sau pentru a înlocui o secţiune de os nesănătos în craniul unei maimuţe.

Cu toate că s-au finalizat cu succes, aceste experimente au fost făcute într-un număr destul de mic. Testele trebuie să fie făcute cu succes pe o scară mai largă pentru a putea fi folosit osul şi în ceea ce priveşte operaţiile chirurgicale asupra oamenilor.

Sursa: The Verge
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase