Home » Știință » Cât de puternice sunt bombele nucleare. Suflul unora ajunge la altitudinea muntelui Everest

Cât de puternice sunt bombele nucleare. Suflul unora ajunge la altitudinea muntelui Everest

Cât de puternice sunt bombele nucleare. Suflul unora ajunge la altitudinea muntelui Everest
Publicat: 16.10.2016
Printre cele mai puternice atacuri nucleare din lume se numără cel de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945. Însă de atunci bombele nucleare au fost modernizate, ele devenind mult mai devastatoare.

Din 1945 până astăzi, peste 2.475 de bombe au fost detonate în întreaga lume, majoritatea au fost efectuate de cele două mari puteri Statele Unite ale Americii (1.132 de bombe) şi Uniunea Sovietică (981). 

După cum este explicat şi în videoclipul următor, bomba de la Hiroshima, din 6 august 1945, a produs o explozie de 15 kilotone, trei zile mai târziu, Nagasaki a suportat o explozie de 21 de kilotone. Una dintre bombele actuale ale Statelor Unite ale Americii, numită B83, poate produce o explozie de 1,2 megatone. 

În perspectivă, o megatonă este echivalentul unui milion de tone de TNT, ceea ce înseamnă că  B83 ar putea produce o explozie de 80 de ori mai puternică decât cea a bombei de la Hiroshima. 

Norul de fum degajat în urma testării acestei bombe ajunge la altitudinea muntelui Everest. Însă B83 nu este cea mai mare bombă nucleară testată de Statele Unite ale Americii. Bomba Castel Bravo a produs o explozie de 15 megatone. 

Însă, în octombrie 1961, Uniunea Sovietică a detonat cea mai mare bombă nucleară din istorie. Bomba Ţarului a produs o explozie de 50 de megatone, fiind de 3.333 mai puternică decât bomba de la Hiroshima. 

Suflul exploziei a fost atât de puternic încât ferestrele caselor din Norvegia şi Finlanda au fost spulberate, iar unda de şoc a călătorit pe întregul glob de trei ori.  În acel moment, Uniunea Sovietivă a declarat că va construi o bombă de două ori mai puternică decât Bomba Ţarului.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase