Home » Știință » Majoritatea vitaminelor sunt nefolositoare, dar iată câteva care sunt foarte benefice

Majoritatea vitaminelor sunt nefolositoare, dar iată câteva care sunt foarte benefice

Publicat: 20.10.2016
Majoritatea vitaminelor sunt nefolositoare, dar iată câteva care sunt foarte benefice
Sfaturi simple precum mănâncă-ţi legumele, fă exerciţii sau ia-ţi vitaminele le-a auzit oricine în timpul vieţii. Însă nu toate vitaminele sunt benefice din punct de vedere ştiinţific.
Studiile recente au descoperit că anumite vitamine pot fi dăunătoare. Unele au fost legate de dezvoltarea unor tipuri de cancer, altele sunt legate de formarea pietrelor la rinichi.
 
Iată vitaminele care au efecte reale şi cele care ar trebui evitate:
 
Multivitaminele
 
Pot fi omise, o persoană poate obţine toţi nutrienţii în urma unei diete echilibate.
Timp de zeci de ani, oamenii au considerat că multivitaminele sunt indispensabile pentru un organism sănătos: vitamina C pentru sistemul imunitar, vitamina A pentru vedere sau vitamina B pentru energie. 
 
Toate aceste vitamine se obţin din consumul unor alimente. Consumate în exces, multivitaminele pot dăuna organismului. În cadrul unui studiu amplu din 2012, în care au fost implicate 39.000 de femei cu vârsta peste 25 de ani, s-a descoperit faptul că cele care au luat multivitamine pe termen lung aveau un risc mai crescut de mortalitate, decât cele care nu au luat multivitamine.
 
Vitamina D
Este benefică, ajută la întărirea oaselor şi sunt greu de obţinut din mâncare. Vitamina D ajută la absorbţia calciului, acesta poate fi dobândit prin expunerea la soare, însă pe parcursul iernii este greu de obţinut.
Cercetările au demonstrat că persoanele care au luat vitamina D zilnic au trăit mai mult. 
 
Antioxidanţi
Pot fi omişi, deoarece excesul poate creşte riscul apariţiei unor forme de cancer.
Vitaminele A, C şi E sunt antioxidanţi care se regăsesc în multe fructe, în special în fructele de pădure şi legume.
În cadrul unui studiu s-a dovedit că bărbaţii fumători care au consumat zilnic vitamina A sunt mult mai predispuşi la cancerul de plămâni decât cei care nu consumau aceste vitamine.
 
Vitamina C 
Poate fi obţinută cu uşurinţă din fructele citrice. Studiile au dovedit că vitamina C nu are aproape niciun efect asupra prevenirii răcelii. Supradozele de peste 2.000 de miligrame pot creşte riscul apariţiei pietrelor la rinichi.
 
Acid folic
Este foarte benefic pentru femeile gravide sau pentru cele care încearcă să rămână gravide
 
Acidul folic este utilizat de organism pentru crearea de noi celule. Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite ale Americii a recomandat viitoarelor mame să consume 400 de micrograme de acid folic zilnic.
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase