Home » Știință » Alex ”Doppelganger”, tânărul de 27 de ani, absolvent de chineză, care explică ştiinţa pe înţelesul tuturor: ”Omul este una dintre cele mai de succes specii”

Alex ”Doppelganger”, tânărul de 27 de ani, absolvent de chineză, care explică ştiinţa pe înţelesul tuturor: ”Omul este una dintre cele mai de succes specii”

Alex ”Doppelganger”, tânărul de 27 de ani, absolvent de chineză, care explică ştiinţa pe înţelesul tuturor: ”Omul este una dintre cele mai de succes specii”
Publicat: 26.11.2016
Alex Doppelganger, pe numele său adevărat Alexandru Bogdan, este un tânăr de 27 de ani care doreşte să aducă un suflu nou ştiinţei prin articolele sale de pe blog şi prin cartea sa ,,Cum se face un Univers?’’, apărută la Pandora M, parte a Editurii Trei.

De mic, Alex era fascinat de dinozauri şi ştiinţă, însă singura sa apropiere teoretică de acest subiect a fost în şcoala generală şi în liceu, unde a început să fie fascinat de astronomie. În ciuda pasiunii sale, Alex  nu a urmat o facultate cu profil ştiinţific, ci Facultatea de Limbi Străine – secţiunea chineză. Dar în sufletul lui, ştiinţa a avut mereu un loc special, curios din fire, a citit nenumărate articole despre ştiinţă. Fiind mereu dezamăgit de limbajul greoi pe care îl întâmpina în articolele pe care le citea, tânărul de doar 24 de ani a decis să-şi deschidă propriul blog, în care scrie articole despre ştiinţă într-un limbaj accesibil pe care îl poate înţelege orice om din orice clasă socială. Pasiunea sa l-a împins şi mai departe, astfel că a scris o carte intitulată ,,Cum se face un univers?,’’ în care povesteşte fenomenele astronomice pe care el le consideră uimitoare într-un mod diferit, accesibil şi pentru cei care cred că ştiinţa este un subiect prea greu pentru a fi înţeles.

Descoperă.ro a încercat să afle mai multe despre Alex, omul din spatele cărţii, într-un interviu pe care îl puteţi citi mai jos:

O.B Cine este Alex Doppelganger şi de ce este pasionat de ştiinţă?

A.D Eu sunt un tip curios, cam la asta se reduce totul. Sunt un tip curios care din întâmplare ştie să şi scrie. Nu am un limbaj literar, nu scriu la modul pompos, scriu să înţeleagă toată lumea. Ştiinţa mi-a plăcut de când eram mic, am început ca orice puşti cu dinozauri, ştiam o grămadă de specii şi când am crescut mai mare am început să fiu pasionat de spaţiu.  În afară de studiile din liceu, de fizică şi chimie, nu am urmat alte studii, eu am fost toată viaţa pe filologie. Acum lucrez în transporturi, logistică, nu are nicio legătură cu ştiinţa. Sunt un tip care citeşte lucruri din enciclopedii şi le explică într-un mod accesibil pentru oameni care nu se ocupă cu ştiinţa.

O.B.  În viziunea ta, cum crezi că a apărut omul pe Pământ?

A.D  Eu mă ghidez în orice concept după ideea ştiinţifică, de exemplu, dacă poate fi cuantificat şi dovedit prin dovezi concrete, empirice, atunci există. Eu cred că omul a apărut dintr-un strămoş comun cu cimpanzeii, pentru că aici duc studiile ştiinţifice şi toate dovezile. Despre Univers, însă, cred că a apărut în urma Big Bang-ului. Şi apropo de Univers, chiar un preot a fost cel care a oferit ipoteza Big Bang-ului, pe atunci ipoteză, acum nu mai este ipoteză, deoarece avem o mulţime de dovezi. 

O.B Cum te raportezi la existenţa vieţii extraterestre ?

A.D Eu cred că există posibilitatea, adică instinctul îmi spune că există extratereştrii. Bine nu cei pe care îi vedem la televizor sau prin videoclipuri obscure, fiinţe inteligente este posibil să existe, microbi şi mai probabil.

O.B. De ce crezi că omenirea se grăbeşte să găsească o nouă planetă locuibilă?

A.D Problema este că sunt foarte departe, de exemplu Voyager care a fost lansat în 1977, circulă acum cu o viteză de 62.140km/h şi chiar şi aşa o să-i mai ia 40 de mii de ani până va ajunge la cea mai apropiată stea Alfa Centauri, care e cam la 4 ani lumină de noi. 

O.B Elon Musk şi NASA se grăbesc însă să trimită prima colonie pe Marte acolo încercând să vadă dacă pot creşte plante şi dacă oamenii din viitor vor putea locui. Crezi că planul lor este realizabil?

A.D Eu zic că este realizabil planul lor, adică eu sunt optimist că în timpul vieţii mele o să ajungă pe Marte măcar o persoană. Adică, în 1999, telefoanele mobile erau nişte cărămizi cu texte pe două linii şi acum, la doar 17 ani distanţă, avem un calculator în buzunar care face orice. Deci tehnologia evoluează exponenţial, aşadar nu văd de ce în cursul vieţii noastre nu ar ajunge măcar un om pe Marte.  Vorba lui Carl Sagan, ,,Noi ne-am născut exploratori,’’ este în sângele nostru şi, de exemplu, dacă ar fi un cataclism, oamenii vor supravieţui într-o mai mare măsură.

O.B  Pe blog ai şi articole despre teoriile consipraţiei. Care este în viziunea ta cea mai interesantă, deşi ştii că nu ar putea fi reală?

A.D Prin  interesantă eu înţeleg cea mai stupidă. Cea mai stupidă teorie a conspiraţiei pe care o ştiu  este despre NASA care vrea să stabilească o nouă ordine mondială (New World Order) în frunte cu Illuminati, prin intermediul unor holograme. Adică vor trimite sateliţi în jurul Pământului  şi aceştia vor proiecta holograme pe Pământ şi fiecare om din fiecare religie o să-l vadă ba pe Mohamad, ba pe Iisus, ba pe Budha. Eu nu ştiu cum ar diferenţia sateliţii religia fiecăruia. Însă nu ar putea fi reală, NASA are prea multă credibilitate din partea oamenilor, au făcut lucruri mişto de-a lungul timpului, dar sunt o amărâtă de agenţie spaţială, abia au buget 0,04% din bugetul federal faţă de 4% cât au avut în timpul misiunii Apollo 11. Şi a doua cea mai stupidă e că Obama a fost dus pe Marte să dea mâna cu extratereştri.

O.B  Ai spus în capitolul tău din carte ,,Omul coboară de pe piedestal’’ că omul se consideră singurul din Univers şi stăpânul Pământului. Dar dacă omul nu este stăpânul Pământului, atunci cine se află în vârful piramidei:

A.D Nu e nimeni, tocmai asta este, nu este o piramidă, asta e o neînţelegere ca în cazul evoluţiei pe care omul o consideră, ca mersul de la mai prost la mai bine, ceea ce nu este adevărat. Este vorba de un copac cu multe crengi, asta este biosfera de pe Pământ, nu e nimeni cel mai bun, este fiecare pe nişa lui. Am putea spune că omul este una dintre cele mai de succes specii doarece suntem oriunde, pe orice continent, inclusiv în Antarctica, unde nu trăiesc nici insectele. 

O.B Ştim amândoi situaţia învăţământului din România, crezi că prin poveştile tale, scrise într-un limbaj accesibil, vei stârni interesul copiilor şi al adolescenţilor pentru ştiinţă?

A.D Eu sper sincer, deşi cartea am scris-o mai mult pentru adulţi, de la adolescenţi la adulţi, pentru că pentru copii ai nevoie de un anumit fler în scrieri. Glumele din carte sunt mai mult pentru adulţi, adică ai nevoie de puţină experienţă să le înţelegi. Însă, sper să ajungă şi la elevi şi la adolescenţi

O.B Cum crezi că putem crea o comunitate de oameni de ştiinţă mai mare în România, prin intermediul elevilor de astăzi?

A.D Prin comunicarea  informaţiilor într-un mod cât mai accesibil, de exemplu, şi ce scriu eu pe blog nu sunt lucruri extraordinar de simple, dar nici superavansate, sunt suficiente pentru ca omul să înţeleagă. E nevoie de un limbaj accesibil, nu formule cu carul, limbaje de lemn.  Când am lansat pagina şi blogul nu m-am aşteptat să fie atâţia oameni curioşi.

O.B În afară de articolele şi cartea pe care ai scris-o, tu eşti şi membrul unei trupe şi esti pasionat şi de artă. Care este legătura dintre ştiinţă, muzică şi artă?

A.D Absolut nicuna, dar sunt om şi am o grămadă de lucruri care îmi plac, de exemplu putea să-mi placă muzica foarte mult şi să rămân la rangul de ascultat, dar am vrut să evoluez. Bine, muzica a apărut din liceu dinainte să scriu despre ştiinţă. Muzica, în general, mă ajută când scriu despre ştiinţă. De exemplu, în ultima postare de pe blog am scris despre  muzică din perspectivă ştiinţifică, m-a ajutat pentru că am reuşit să dau exemple mai bune.

O.B Dacă ar fi să faci o cercetare ştiinţifică care ar fi principalul subiect pe care l-ai aborda?

A.D Motivul pentru care dăm noroc. Dacă ar fi să mai fac o facultate, m-aş fi dus la antropologie pentru că îmi place foarte mult să ştiu cum gândesc oamenii ca specie. De unde au apărut obiceiurile şi tradiţiile, pentru că multe lucruri pe care noi le luăm de bune astăzi sunt nişte rămăşiţe evolutive de pe vremea când trăiam în savană şi aveam nevoie să supravieţuim.

O.B Ce pregăteşti în continuare?

A.D În continuare al doilea volum este deja scris, mai trebuie revizuit, probabil vor urma şi volumul trei şi patru. Volumul doi este despre chimie şi fizică, volumul trei urmează să fie despre poveşti din istoria medicinei şi volumul patru despre geologie, erele Pământului şi toate schimbările care s-au petrecut de la viaţă până la continente.

Cartea ,,Cum se face un Univers?” de Alex Doppelganger a fost publicată în noiembrie 2016 şi se găseşte la editura Pandora M.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Samuel White Baker, exploratorul britanic însurat cu o româncă salvată din sclavie
Samuel White Baker, exploratorul britanic însurat cu o româncă salvată din sclavie
Oamenii de știință spun că ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele
Oamenii de știință spun că ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele
A fost aprobat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
A fost aprobat cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Piaţa datoriilor pe Wall Street, la cel mai ridical nivel din 2007 încoace
Piaţa datoriilor pe Wall Street, la cel mai ridical nivel din 2007 încoace
Eșec în instanță pentru TikTok! Viitorul platformei depinde de Curtea Supremă din SUA
Eșec în instanță pentru TikTok! Viitorul platformei depinde de Curtea Supremă din SUA
Unul dintre cei mai cruzi împăraţi din istorie. Orgiile lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase inclusiv cu mama lui
Unul dintre cei mai cruzi împăraţi din istorie. Orgiile lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase ...
Pericolul din uleiurile folosite de milioane de oameni la gătit
Pericolul din uleiurile folosite de milioane de oameni la gătit
Una dintre prioritățile lui Donald Trump este să elimine ora de vară în SUA
Una dintre prioritățile lui Donald Trump este să elimine ora de vară în SUA
Fluturii monarh, pe cale să devină specie amenințată
Fluturii monarh, pe cale să devină specie amenințată
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de sărbători
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de sărbători
Primele observații cu o cvasiparticulă care are masă doar atunci când se deplasează într-o anumită direcție
Primele observații cu o cvasiparticulă care are masă doar atunci când se deplasează într-o anumită direcție
Primele dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase, descoperite într-o peșteră din Israel
Primele dovezi ale dezvoltării ritualurilor religioase, descoperite într-o peșteră din Israel
O nouă teorie propune că informația poate scăpa din găurile negre
O nouă teorie propune că informația poate scăpa din găurile negre
Lichidul antic de pe Marte nu ar fi fost doar apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?
Lichidul antic de pe Marte nu ar fi fost doar apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?
Un nou studiu arată că peștii-zebră și șopârlele își pot regenera auzul
Un nou studiu arată că peștii-zebră și șopârlele își pot regenera auzul
Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est
Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est
Ennio Morricone, cel mai important compozitor de muzică de film
Ennio Morricone, cel mai important compozitor de muzică de film
Giuseppe Tornatore, regizorul care a restabilit cinematografia italiană
Giuseppe Tornatore, regizorul care a restabilit cinematografia italiană