Prima pagină Stiinta

În timpul somnului, îţi poţi însuşi sau dezvolta anumite abilităţi. Care sunt acestea?

Ana-Maria Iosif 12.04.2016 | ● Vizualizări: 2006

Somnul este benefic atunci când vrei să înveţi lucruri noi, cu toate că poate părea o contradicţie şi, mai ales, atunci când vrei să îţi perfecţionezi capabilităţile. Mai jos se află o listă cu astfel de situaţii.

Învăţatul unei limbi străine

În cadrul unui experiment recent, cercetătorii i-au rugat pe germanii nativi să înveţe limba olandeză şi să înceapă prin memorarea unor cuvinte uzuale. Ulterior, i-au trimis să se culce, iar în timp ce aceştia dormeau, cercetătorii pronunţau, în continuare, acele cuvinte unui grup care se odihnea, în timp ce alt grup nu a beneficiat de aceste facilităţi. În momentul în care le-au fost testate cunoştiinţele, membrii grupului căruia i-au fost spuse cuvintele în timpul nopţii au fost capabili să identifice cuvintele şi să le traducă.

Pentru a se asigura că participanţii la acest studiu dormeau, într-adevăr, iar memorarea cuvintelor nu a fost doar un rezultat al faptului că aceştia le-au auzit, au realizat, cu ajutorul altui grup, un alt experiment: cercetătorii au repetat aceste cuvinte când membrii acelui grup înteprindeau alte activităţi, iar aceştia nu au reţinut atât de bine cuvintele precum cei care dormeau.

Abilităţi muzicale

În cadrul altui studiu, cercetătorii i-au învăţat pe membrii unui grup să cânte la chitară folosind o tehnică împrumutată din jocul video Guitar Hero. După aceea, voluntarii s-au culcat, în afară de un singur grup, iar după ce s-au trezit, toţi au trebuit să reproducă melodia. Cei care au dormit au reuşit să o reproducă, spre deosebire de ceilalţi.

Poziţionarea unui obiect

În cadrul unui studiu efectuat în 2013, cercetătorii au lucrat cu 60 de adulţi, care au folosit un computer pentru a plasa un obiect virtual într-o anumită locaţie de pe ecran. Atunci când au ales un loc şi au plasat acolo obiectul, au auzit o melodie specifică.  Ulterior, cercetătorii au demarat 2 experimente, iar în cazul ambelor, participanţii au dormit o oră şi jumătate după aceea. Atunci când au adormit prima oară, în jurul lor a fost linişte deplină, dar când au adormit a doua oară, melodia care s-a auzit când au plasat obiectele pe ecranul computerului a început să fie redată din nou, dar nimeni nu şi-a adus aminte dacă au auzit-o sau nu. Însă, după ce au fost rugaţi să doarmă a treia oară, au început să îşi amintească acest lucru.

Păstrarea memoriilor

Cercetătorii sunt de părere că, în cazul creierului nostru, acesta foloseşte un sistem de stocare care separă memorii importante de cele mai puţin importante. Memoriile semnificative sunt stocate, pe când cele nesemnificative sunt înlocuite cu altele mai importante, iar cercetătorii sunt de părere că trebuie găsită o metodă prin care acest sistem să fie folosit în folosul nostru.

În urma unui studiu recent, s-a descoperit că oamenii care ascultau o melodie care era strâns legată de un moment pe care şi-l aduceau aminte, chiar dacă nu foarte important, au fost capabili să îşi reamintească acea melodie.

Precum în cazul studiului precedent, voluntarilor li s-a cerut să plaseze pe ecranul unui computer un anumit obiect, iar când acest lucru se întâmpla, se auzea un sunet specific, apoi au fost trimişi să se culce. În timp ce aceştia dormeau, cercetătorii au lăsat să se audă melodia care a fost redată în timp ce au înteprins acea activitate, iar în cazul altui grup nu s-a procedat în acest fel. Rezultatul? Persoanele care au ascultat acele melodii în timpul somnului au fost capabile să îşi aducă aminte ce imagine au poziţionat pe ecran.

Ce efect benefic are somnul asupra creierului?

Activitatea creierului nostru este încetinită pe timpul nopţii, atunci când vine vorba de diferite funcţii ale acestuia, iar mulţi dintre noi petrecem mult timp în ceea ce se cheama slow-wave sleep, faza din timpul somnului în timpul căreia cercetătorii sunt de părere că memoriile înregistrate pe termen scurt se stochează în locul în care sunt localizate memoriile înregistrate pe termen lung, şi anume în cortexul prefontal.

În cadrul acestor studii, cercetătorii au descoperit că persoanele care au ascultat melodiile în timpul somnului au tendinţa de a petrece mai mult timp în etapa slow-wave sleep. Cu alte cuvinte, cu cât creierul nostru se află mai mult în etapa slow-wave sleep, cu atât mai mult sunt perfecţionate abilităţile noastre.

Sursa: IFL Science

Citeşte şi:

Somnul cu întreruperi afectează memoria

Somnul si tinerea de minte

Crezi că ai o memorie prea bună pentru a putea fi păcălit? Te înşeli!

Pierderile de memorie pot apărea mult mai devreme decât am crede