Prima pagină Stiinta

Noi dovezi demonstrează cine e vinovat pentru alimentarea celulelor canceroase

Alexandru Voiculescu 12.14.2016 | ● Vizualizări: 9052

Un nou studiu făcut pe şoareci arată că lipidele contribuie la creşterea tumorilor.

Cercetătorii au descoperit că celulele responsabile pentru răspândirea cancerului la şoareci au nevoie de anumite grăsimi pentru a creşte. Echipa de experţi a arătat că prin blocarea acestor grăsimi de a fi absorbite poate opri cancerul în fază terminală.

Până acum, metastaza, procesul prin care celulele canceroase se multiplică intens şi ajung în orice parte a organismului, era un secret pentru oamenii de ştiinţă. Ipoteza de bază era că zahărul este combustibilul principal pentru cancer, dar acest studiu contrazice această ipoteză.

Cercetătorii au realizat că multe celule canceroase din faza de metastază au niveluri ridicate de o proteină numită CD36, care ajută celulele în absorbţia lipidelor. De asemenea, s-a observat că ocurenţa ridicată de CD36 se găseşte la bolnavii de cancer.

Oamenii de ştiinţă au blocat această proteină şi astfel au oprit răspândirea celulelor canceroase, deşi nu au oprit tumorile primare din dezvoltare.

Conducătorul acestui studiu, Salvador Aznar Benitah, a spus că „emitem ipoteza că celulele canceroase din faza de metastază se bazează foarte mult pe disponibilitatea anumitor acizi graşi, încât nu pot supravieţui fără ei.” Acesta continuă, spunând că „încă nu se ştie exact mecanismul prin care oprirea acizilor graşi are un asemenea efect asupra celulelor canceroase.”

Totuşi, rezultatele sunt promiţătoare, deşi această metodă nu a fost aplicată la om, unde pot exista alţi parametri. În şoareci, blocarea proteinei CD36 cu anticorpi a eradicat tumorile metastatice în 15% din cazuri, iar în restul dezvoltarea lor a fost foarte slabă.

De asemenea, s-a observat că la şoarecii cu o dietă bazată pe grăsimi s-au observat răspândiri ale tumorii în plămâni şi ganglioni limfatici - care este calea prin care celulele canceroase se răspândesc în organism - comparativ cu şoarecii cu o dietă normală.

Studiul este încă într-o fază incipientă, nimeni nu recomandă evitarea grăsimilor din dietă, mai ales că grăsimile sunt importante pentru bolnavii de cancer datorită valorii energetice ridicate.

Echipa lucreză la crearea unor anticorpi care să lucreze împotriva proteine Cd36 la oameni, iar acestea vor putea fi folosite pentru tratamente experimentale peste 5 ani.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Femeile înalte sunt mai predispuse la toate tipurile de cancer!

Feriti-va de singuratate ! Aduce Cancerul...

Vegetarienii scapa de cancer

Fumezi imediat ce te trezeşti dimineaţa? Ai un risc mare de a face cancer