Home » Știință » Descoperire CRUCIALĂ: modalitatea revoluţionară pentru a reda memoria. A fost folosită cu succes

Descoperire CRUCIALĂ: modalitatea revoluţionară pentru a reda memoria. A fost folosită cu succes

Descoperire CRUCIALĂ: modalitatea revoluţionară pentru a reda memoria. A fost folosită cu succes
Publicat: 20.12.2016
Oamenii de ştiinţă au descoperit că stimularea magnetică ajută la redarea memoriei pe termen scurt.

Descoperirea are o importanţă crucială atât pentru rezultatele obţinute, cât şi pentru înţelegerea modului în care funcţionează acea parte a creierului care ajută la memorare. În acest caz, este vorba despre memoria pe termen scurt. Încă o miză a studiului este reprezentat de înţelegerea şi tratarea mai eficientă a bolilor mintale, precum schizofrenia sau depresia.

Echipa de cercetători de la Universitatea Winsconsin-Madison a realizat o serie de experimente care aveau ca scop testarea a două lucruri: reţinerea unei feţe şi a unui cuvânt. În momentul în care participanţii trebuiau să îşi aducă aminte de cele două lucruri, se efectuau scanări RMN. „S-au creat două pattern-uri diferite în cele două grupuri de celule nervoase, unul care să îşi amintească faţa şi altul care să reţină cuvântul”, menţionează Jon Hamilton, savant în cadrul acestui studiu.

Apoi participanţii s-au concentrat asupra unui singur obiect, observându-se că pattern-ul celălalt a dispărut din creier. Apoi, cercetătorii au stimulat magnetic zona din creier responsabilă cu reţinerea cuvântului, iar după au cerut participanţilor să-şi amintească faţa. Stimularea a cauzat ca participanţii să se concentreze pe cuvânt, şi nu pe ceea ce au cerut savanţii (pe faţă).

Această descoperire schimbă înţelegerea asupra modului de funcţionare a memoriei pe termen scurt. Memorarea pe termen scurt nu implică un efort susţinut al creierului, ci este ceva mai degrabă conştient, unde omul are capacitatea de alegere asupra obiectului de concentrare.

Cercetătorii susţin că deşi credem că ne gândim la multe lucruri în acelaşi timp, acest lucru este o iluzie (oferită, bineînţeles, tot de creier). De asemenea, în cazul multor boli mintale, tocmai această capacitate de alegere lipseşte, deci această descoperire poate fi asociată cu înţelegerea disfuncţiilor cerebrale.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

APA are MEMORIE. Descoperirea care poate schimba total lumea – VIDEO

S-a dovedit ştiinţific: femeile au memoria mai bună decât bărbaţii

Creierul uman ar putea stoca internetul întreg în memorie. ”Aceasta este o bombă reală”.

Yoga e mai bună pentru memorie decât exerciţiile

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase