Home » Știință » O ,,gaură” imensă a produs vânturi solare ce au atins şi Pământul. Care au fost efectele

O ,,gaură” imensă a produs vânturi solare ce au atins şi Pământul. Care au fost efectele

O ,,gaură” imensă a produs vânturi solare ce au atins şi Pământul. Care au fost efectele
Publicat: 13.01.2017
O gaură coronală ce se întinde pe o parte a Soarelui a produs vânturi solare ce au atins şi Pământul. Solar Dynamics Observatory al NASA a prezentat o animaţie a fenomenului.

Meteorologii avertizează că rezultatele furtunii geomagnetice, deşi sunt minore, ar putea afecta sateliţii şi reţeaua de energie electrică, notează Daily Mail. 

Imaginea prezintă o gaură coronală care s-a extins între 2 şi 5 ianuarie. Acestea sunt zone în care câmpul magnetic s-a deschis permiţând particulelor din vânturile solare să iasă la suprafaţă. ,,Cu ajutorul luminii cu ultraviolete, zona pare că se află în centru şi se extinde câtre partea inferioară a Soarelui,” explică NASA. 

Fluxul de particule din această perioadă au favorizat apariţia aurorelor boreale în Canada, nordul Statelor Unite ale Americii şi în Marea Britanie. Efectele furtunilor geomagnetice au fost resimţite în mare parte de reţelele de electricitate,  sateliţii şi utilizatorii de unde radio,” notează NOAA.

Ultima furtună solară a creat panică printre experţii care credeau că reţelele de electricitate vor fi afectate. Particulele încărcate au venit dintr-o găură coronală de pe suprafaţa Soarelui care se afla în poziţie directă faţă de Pământ

Mai jos puteţi urmări animaţia realizată de NASA.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase