Home » Știință » Analizarea unui pin bătrân a scos la iveală o anomalie a Soarelui. A început acum mai bine de 7000 de ani

Analizarea unui pin bătrân a scos la iveală o anomalie a Soarelui. A început acum mai bine de 7000 de ani

Analizarea unui pin bătrân a scos la iveală o anomalie a Soarelui. A început acum mai bine de 7000 de ani
Publicat: 10.02.2017
Prin analizarea nivelului de izotopi de carbon din inelele copacilor, cercetătorii au descoperit un comportament bizar al Soarelui acum aproape 7000 de ani. Aceştia speculează că poate fi vorba de o schimbare în câmpul magnetic al stelei şi/sau o serie de furtuni solare repetate.

Cercetătorii au analizat o specie de pin pentru a observa activitatea solară din jurul anului 5500 î.e.n., relatează Science Daily.

Atunci când activitatea solară se schimbă, există efecte directe asupra Pământului. Spre exemplu, când Soarele este mai puţin activ, cantitatea de izotop de carbon-14 este mai mare în atmosfera planetei. Acesta este absorbit de copaci, iar nivelul poate fi observat în trunchiurile copacilor, astfel indicând evenimente solare din trecut.

A. J. Timothy Jull de la Universitatea din Arizona a dezvăluit: „am măsurat nivelurile de C14 din mostrele de pin în trei laboratoare diferite, în Japonia, SUA şi Elveţia, pentru a garata precizia rezultatelor. […] Am găsit o variaţie în C14 care era mai abruptă decât orice am găsit până acum, cu excepţia evenimentelor radiaţiilor cosmice din anul 775 e.n. şi 994 e.n., iar utilizarea datelor anuale în locul datelor pe un deceniu ne-a ajutat să reperăm cu precizie când acest şir de evenimente a avut loc”.

Apoi echipa a comparat aceste evenimente cu cele cunoscute în ultimele milenii şi au ajuns la concluzia, totuşi provizorie, că au existat schimbări în activitatea magnetică a Soarelui alături de serii de furtuni solare, evenimente recurente în istoria Soarelui – dar niciodată nu a fost observată o asemenea intensitate.

Deşi există o înţelegere slabă a mecanismelor din spatele activităţii solare neobişnuite, cercetătorii speră că studii adiţionale, precum observaţiile astronomice ale stelelor, pot oferi unele indicii cu privire la fenomenele solare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cea mai puternică furtună solară din actualul ciclu solar a dus la apariţia unor aurore inedite – GALERIE FOTO

Ce se va întâmpla în cazul unei mega-furtuni solare? Anunţul cercetătorilor ar putea provoca panică

Se pregăteşte PLANUL pentru explozia solară catastrofală care poate distruge civilizaţia modernă aşa cum o ştim noi – VIDEO

Vezi cum arată o explozie solară de dimensiuni gigant! (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase