Home » Știință » Ce este CIROZA HEPATICĂ şi ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic. Ileana Ciuculete suferea de ea

Ce este CIROZA HEPATICĂ şi ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic. Ileana Ciuculete suferea de ea

Ce este CIROZA HEPATICĂ şi ce TREBUIE să faci ca să nu ajungi prea târziu la medic. Ileana Ciuculete suferea de ea
Publicat: 15.03.2017
Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi seară, la vârsta de 59 de ani. Aceasta suferea de ciroză hepatică, o afecţiune cronică a ficatului caracterizata prin fibroză extensivă şi modificarea severă a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.

 Termenul de “ciroza” provine din limba greaca, de la cuvantul “kirrhos” si se refera la culoarea maro-roscat a ficatului afectat pe sectiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul si virusurile hepatitice B si C, acestia actionand sinergic, atunci cand sunt intalniti la acelasi pacient, scrie CSID.

Atunci cand nu se elucideaza etiologia dupa investigatii specifice, ciroza este denumita “criptogenetica”, fiind determinata probabil de virusuri hepatitice inca neidentificate, de hepatite autoimune silentioase sau de diverse substante toxice, afirmă dr. Bondoc Alina de la Hyperclinica MedLife Titan. 

Simptome de ciroza hepatica

 Adesea, pacientii pot avea boala hepatica avansata, fara nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseala accentuata. Alteori, se prezinta la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul tesutului subcutanat de la membrele inferioare), cresterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloratie galbena a tegumentelor si mucoaselor).

In cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatica – stare de irascibilitate, tremor, somnolenta diurna, bradilalie si bradipsihie sau direct coma sau prin hemoragie digestiva.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Pentru sustinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atat biochimice, cat si ecografice si endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucograma completa, probe functionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienta hepatica – albumina serica, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar si explorari imagistice.

Citeşte continuarea în CSID!

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Revoluţie în medicină: ruşii au creat primul medicament anti-ciroză

Bolile hepatice produse de alcool fac victime în randul tinerilor

Sportul si miscarea nu ne ajuta la betie

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase