Home » Știință » NASA va distruge o sondă de 3,26 de miliarde de dolari. Celebra sondă Cassini a descoperit o lume care are potenţialul de a susţine viaţa

NASA va distruge o sondă de 3,26 de miliarde de dolari. Celebra sondă Cassini a descoperit o lume care are potenţialul de a susţine viaţa

Publicat: 08.04.2017
NASA va distruge o sondă de 3,26 de miliarde de dolari. Celebra sondă Cassini a descoperit o lume care are potenţialul de a susţine viaţa
Sonda Cassini, care a fost lansată către Saturn în anul 1997, rămâne fără combustibil. Pentru a evita prăbuşirea pe un satelit natural al lui Saturn care poate avea viaţă extraterestră, NASA va distruge robotul prin prăbuşirea controlată pe gigantul gazos, în acelaşi timp încercând să extragă cât mai multe informaţii despre atmosfera saturniană.

Înainte ca aceasta să dispară, va zbura între Saturn şi inelele sale pentru a aduna cât de multe date va fi posibil în condiţiile vitrege ale atmosferei superioare a gigantului gazos, notează Business Insider.

Cassini reprezintă o misiune care a durat aproape trei decenii. Alimentată cu energie nucleară şi lansată în octombrie 1997, sonda a intrat în orbita lui Saturn în iulie 2004 şi de actunci a adunat date cu privire la gigantul gazos şi al lunilor extrem de diverse ale acestuia.

Misiunea însă trebuie să se termine din cauza lipsei de combustibil, NASA anunţând că sonda care a costat 3,26 de miliarde de dolari va fi terminată pe 15 septembrie 2017, iar începutul spiralei în jurul lui Saturn va începe pe 22 aprilie. În această perioadă, cercetătorii doresc să extragă cât mai multe informaţii posibile cu privire la compoziţia atmosferei saturniene.

Cea mai mare descoperire a misiunii a fost un ocean cald cu apă sărată sub crusta de gheaţă a lunii Enceladus care eliberează apă în spaţiu. Sonda a trecut prin această pătură de gheaţă şi vapori, „gustând” materialul şi descoperind că alcătuirea chimică are potenţialul de a susţine viaţa. Din acest motiv, experţii de la NASA  nu doresc ca sonda să se prăbuşească la întâmplare, pentru a evita posibilitatea prăbuşirii şi deranjării condiţiilor de pe acest satelit natural.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

NASA a publicat imagini incredibile cu inele lui Saturn în timpul ultimei misiuni a sondei Cassini-Galerie Foto

Descoperire INEDITĂ făcută în apropierea planetei Saturn. ”Rezultatele analizelor noastre sunt cu adevărat uimitoare”

Saturn şi lunile sale: imagini spectaculoase realizate de sonda Cassini (FOTO)

Furtunile hexagonale de pe Saturn pot fi observate în cele mai recente imagini realizate de sonda Cassini-Galerie Foto

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase