Home » Stiinta » Hormonul foamei poate fi un aliat puternic în lupta împotriva bolii Alzheimer

Hormonul foamei poate fi un aliat puternic în lupta împotriva bolii Alzheimer

Autor: Alexandru Voiculescu 05.11.2017
Hormonul foamei poate fi un aliat puternic în lupta împotriva bolii Alzheimer
Grelina, numit şi „hormonul foamei,” poate avea efecte dramatice asupra celulelor nervoase, putând avea un rol esenţial în tratamentele viitoare în tratarea bolilor neurodegenerative precum boala Alzheimer.

Cercetătorii au început să observe efectele grelinei asupra capacităţii cognitive a creierului din 2006, odată cu publicarea unui studiu în Nature Neuroscience, care a demonstrat că un şoarece injectat cu hormonul foamei avea performanţe cognitive îmbunătăţite chiar şi cu 40%, relatează Curiosity.

Cercetări ulterioare au arătat că grelina împiedică moartea celulelor nervoase.

Un studiu din 2017, publicat în Journal of Neuroscience, prezintă faptul că grelina ajută la menţinerea în funcţiune a celulelor nervoase a şoarecilor cu boala Parkinson, iar alt studiu publicat în acelaşi an în Journal of Neuroendocrinology arată că injecţiile cu grelină au îmbunătăţit memoria şi orientarea spaţială a şoarecilor cu boala Alzheimer. Cele două studii au fost efectuate de Dr. Jeffrey Davies, de la Universitatea Swansea, din Regatul Unit.

Pentru unii, acest lucru poate suna contraintuitiv – cum un hormon care dă starea de foame poate îmbunătăţi funcţia creierului. Un posibil răspuns se află chiar în teoria evoluţiei. Pentru un animal înfometat din sălbăticie, este nevoie de o minte puternică pentru a găsi următoarea masă – viaţa animalului depinde de asta.

Nu înseamnă totuşi că este bine să sari mese (mai ales micul dejun) sau să ai un deficit caloric, care poate da alte probleme, întrucât o nutriţie sănătoasă este şi ea asociată cu capacităţi cognitive bune.

De asemenea, efectul grelinei este pe termen lung, cu primele efecte apărând după câteva săptămâni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un medicament care promite tratarea Alzheimer-ului a fost testat pe oameni

Riscul apariţiei bolii Alzheimer s-ar putea dubla la persoanele care dorm mai mult

Sistemul care permite identificarea Alzheimer-ului cu 15 ani înainte de apariţia simptomelor. ”Detectarea precoce va ajuta la amânarea debutului bolii”

Noul tratamentul care inversează efectele bolii Alzheimer