Home » Știință » O echipă de programatori din Cluj a adus o contribuţie esenţială Staţiei Spaţiale Internaţionale prin crearea unei noi aplicaţii

O echipă de programatori din Cluj a adus o contribuţie esenţială Staţiei Spaţiale Internaţionale prin crearea unei noi aplicaţii

O echipă de programatori din Cluj a adus o contribuţie esenţială Staţiei Spaţiale Internaţionale prin crearea unei noi aplicaţii
Publicat: 07.06.2017
Aceştia au dezvoltat o aplicaţie folosită pe laptopurile astronauţilor de la ISS, numită Backup4all care face backup pe mai multe destinaţii, inclusiv în reţea sau în cloud, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Barla Lorant, reprezentantul firmei Softland Cluj-Napoca, a declarat, marţi, presei, că reprezentanţii NASA au fost cei care şi-au dorit instalarea aplicaţiei într-un mediu foarte securizat, fără acces la internet, scrie Mediafax.

„În ianuarie anul acesta am primit un mail de la NASA în care ne spuneau că şi-ar dori să instaleze aplicaţia creată de o echipă de programatori de la noi, Backup4all, într-un mediu foarte securizat, fără acces la internet. Ne-au explicat că modalitatea noastră de activare nu va funcţiona în mediul lor şi atunci am aflat că vor să instaleze aplicaţia pe Staţia Spaţială Internaţională. A urmat o lună întreagă de teste şi configuraţii pentru ceea ce aveau nevoie şi în 31 mai a început să fie utilizată. Astfel, acum rulează pe opt laptopuri de pe Staţia Spaţială Internaţională, care aparţin membrilor echipajului, nu pe computerele principale”, a spus Barla.

Potrivit acestuia, aplicaţia face backup pe mai multe destinaţii, inclusiv în reţea sau în cloud (Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, Amazon S3) şi poate fi instalată de oricine pentru protejarea datelor, chiar fără să aibă cunoştinţe avansate privind procedurile de backup.

„Cei de la NASA au cumpărat aplicaţia de pe site-ul nostru ca orice client normal. Nici măcar nu am ştiut. Poate mai avem şi alţi clienţi la fel de importanţi, dar nu ştim. Ar fi avut şi alte opţiuni pentru că este destul de mare concurenţa pe partea de backup. De ce au ales aplicaţia noastră? Pentru că li s-a părut că este cea mai bună soluţie pe care o pot configura conform nevoilor lor. Noi avem plugin-uri pentru mai multe soft-uri, adică îţi alege plugin-ul şi el face back-up la toate configuraţiile pentru softul respectiv. Avem şi un editor de plugin-uri şi am înţeles că ei şi-au făcut pentru soft-urile lor plugin-urile şi au funcţionat din prima fără să ne întrebe ce ar trebui să facă. Şi probabil de aceea ne-au ales”, a explicat Barla Lorant.

Programatorii clujeni au început să lucreze la aplicaţie încă din anul 2003, iar în prezent aceasta a ajuns la versiunea a şasea.

Softland a fost înfiinţată la Cluj-Napoca în anul 1999 iar din 2002 a început să dezvolte şi să vândă propriile programe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Imaginea UIMITOARE cu Staţia Spaţială Internaţională făcută publică de NASA

Un computer IMPORTANT de pe Staţia Spaţială Internaţională a cedat. Astronauţii vor realiza reparaţii de URGENŢĂ

NASA transmite în timp real imagini cu Pământul de pe Staţia Spaţială Internaţională – LIVE VIDEO

Noi analize ale datelor Staţiei Spaţiale Internaţionale indică prezenţa materiei întunecate


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase