Home » Știință » Cercetătorii au recreat în laborator un virus eradicat în trecut. Face parte din familia variolei

Cercetătorii au recreat în laborator un virus eradicat în trecut. Face parte din familia variolei

Publicat: 12.07.2017
Cercetătorii din Canada au recreat în laborator virusul horsepox (boala cailor), o boală infecto-contagioasă asemănătoare variolei care a ucis miliarde de oameni înainte de a fi eradicată.

David Evans, principalul cercetător, susţine că scopul acestor experimente este de dezvoltare a noilor tipuri de vaccin sau tratamente pentru cancer, informează Science Alert. El susţine că virusul horsepox sintetic, realizat în laborator, nu reprezintă un pericol pentru umanitate. 

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sugerează că cercetătorul deţine toate aprobările necesare pentru munca sa, în raport este stipulat şi faptul că autorităţile nu sunt încântate de sintetizarea unui virus patogen. Evans susţine că a încercat să obţină un brevet colaborând cu firma Tonix Pharmaceuticals pentru dezvoltarea unui nou vaccin pentru variolă, mult mai sigur decât variantele din prezent. 

Acest virus horsepox face parte din familia poxvirusurilor şi este foarte apropiat de virusul variolei.

Varioala a fost una dintre cele mai mortale boli din istoria umanităţii, formal fiind declarată eradicată în 1980. Oficialităţile guvernamentale şi virusologii au dezbătut posibilitatea distrugerii mostrelor de variolă aflate în cadrul  Centers for Disease Control and Prevention din SUA şi în laboratoarele guvernamentale din Rusia. 

Unul dintre argumentele ce au împiedicat distrugerea probelor a fost că această acţiune nu va ajuta la distrugerea completă a variolei. Pentru desfăşurarea experimentelor lui Evans au fost necesari 100.000 de dolari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase