A fost descoperită cea mai mică stea măsurată vreodată. În jurul său s-ar putea dezvolta planete asemănătoare Pământului

15 07. 2017, 09:16

Experţii consideră că zonele din apropierea stelelor de dimensiuni mici pot ascunde planete de mărimea Pământului care ar putea conţine apă lichidă, informează Science Daily.

Noua stea a fost denumită EBLM J0555-57Ab şi se află la şase sute de ani lumină distanţă. Aceasta face parte dintr-un sistem binar şi a fost identificată în momentul în care a trecut prin faţa ,,fratelui” său mai mare.

,,Descoperirea dezvăluie cât de mici pot fi unele stele,” a declarat Alexander Boetticher, principalul autor al studiului. „Dacă această stea ar fi avut o masă  puţin mai mică, reacţia de fuziune a hidrogenului în miezul său nu ar fi putut fi susţinută, iar steaua s-ar fi transformat într-o pitică brună,” adaugă el.

EBLM J0555-57Ab a fost identificată prin intermediul experimentului WASP în momentul eclipsei stelare din sistemul binar. Noua stea are o masă comparabilă cu cea estimată a stelei TRAPPIST-1, dar raza sa este cu 30% mai mică. ,,Aceste stele pitice furnizează condiţii optime pentru descoperirea planetelor asemănătoare Pămâtului,” a declarat Amaury Triaud, cercetător din cadrul Universităţii Cambridge.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uimitoare a savanţilor: soarele nostru a avut un ”frate geamăn malefic” vinovat pentru dispariţia DINOZAURILOR. Totodată, toate stelele se formează în perechi

O nouă ”stea” va apărea pe cer în anul 2022. ”Este o realizare ce ţine de o şansă la un milion” – VIDEO

Astronomii au observat, pentru prima dată, un fenomen astronomic complex prezis în anii 1930. Contrazice teoriile lui Einstein şi Newton

O linguriţă din materialul acestor corpuri cereşti cântăreşte un miliard de tone. Ce sunt şi cum se formează aceste misterioase obiecte spaţiale?