Home » Știință » Conform unei noi tehnici de detectare a radiaţiilor, oamenii se află într-un pericol mai mare decât s-a crezut anterior

Conform unei noi tehnici de detectare a radiaţiilor, oamenii se află într-un pericol mai mare decât s-a crezut anterior

Publicat: 26.07.2017
Conform unei noi tehnici de detectare a radiaţiilor, oamenii se află într-un pericol mai mare decât s-a crezut anterior
Oamenii de ştiinţă de la North Carolina State University din Raleigh şi de la Oklahoma State University din Stillwater pot „citi poveşti” scrise în pereţi la nivelul particulelor subatomice, ceea ce va facilita o depistare mai eficientă a radiaţiei.

De asemenea, stocarea în secret a materialului radioactiv va putea fi făcută cu dificultate mai mare, scrie Science News.

Radiaţia nucleară rearanjează electronii din cărămizi, sticlă şi porţelan. Aşadar, compararea poziţiei electronilor în atomi în diferite zone dintr-un zid, fereastră sau podea poate furniza indicii cu privire la existenţa materialului radioactiv care a existat într-un anumit loc.

Această tehnică poate de asemenea să identifice sursa radioactivităţii – lucru esenţial pentru a determina dacă o anumită încăpere conţine material radioactiv legal, care are scop ştiinţific sau medical, sau dacă este utilizat în scopuri militare. Acest lucru se datorează faptului că diferite materiale radioactive au propriile lor radiaţii gamma şi X, iar fiecare tip de radiaţie influenţează în mod diferit materialele cu care are contact.

Savanţii Robert Hayes şi Sergey Sholom au testat ideea utilizând două capsule de dimensiunea unor baterii AAA care conţineau substanţe radioactive, cobalt-60 şi cesiu-137. Aceştia au plasat capsulele pe două cărămizi şi le-au lăsat să se satureze peste noapte cu material radioactiv. A doua zi, savanţii au examinat electronii cărămizilor de la diferite adâncimi, descoperind pattern-ul de electroni schimbat.

Autorităţile pot utiliza această tehnică pentru a descoperi unde a fost ascunsă o bombă înainte de detonare şi de asemenea, se pot dezvălui noi zone contaminate, care au fost considerate lispite de radiaţii în urma utilizărilor altor metode.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

85.000 de metri cubi de material RADIOACTIV riscă să se scurgă în Oceanul Pacific. Consecinţele ar fi catastrofale

Rezerva, URIAŞĂ, de uraniu din ocean ar putea alimenta planeta cu electricitate pentru următorii 10.000 de ani

A fost descoperita o noua forma de uraniu

Ce este uraniul?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase