Home » Știință » Soarele s-a dezlănţuit. Două explozii solare de proporţii au avut loc, una fiind cea mai puternică din ultimii 11 ani. Când ar putea ajunge radiaţiile pe Pământ

Soarele s-a dezlănţuit. Două explozii solare de proporţii au avut loc, una fiind cea mai puternică din ultimii 11 ani. Când ar putea ajunge radiaţiile pe Pământ

Publicat: 07.09.2017
Două explozii solare au fost înregistrate miercuri, ultima, cea mai puternică din ultimii 11 ani, provocând şi perturbarea masivă a comunicaţiilor.
Cele două explozii solare au fost înregistrate în clasa X, cea mai puternică categorie de furtună cu soare. Prima erupţie solară a fost înregistrată la 09:10 GMT (12:10 ora României), fiind de clasă X2,2, cea mai puternică din 2015 încoace. Peste trei ore, la 12:02 GMT (15:02 ora României), a avut loc o explozie solară de clasa X9,3, potrivit datelor înregistrate de National Oceanic and Atmospheric Administration’s Space Weather Prediction Center (SWPC) din SUA. Această explozie este cea mai puternică din ultimii 11 ani, informează Space. Cele două explozii au fost detectate şi filmate de sonda ”Solar Dynamics Observatory” a Agenţiei Spaţiale Americane.
 
Potrivit SWPC, erupţiile de miercuri au perturbat puternic comunicaţiile radio de pe Pământ. Aceasta a dus la o „zonă largă de întreruperi, pierderea contactului de până la o oră în partea (luminată) de soare a Pământului” şi a lovit sistemele care sunt utilizate pentru navigaţie.
 
Exploziile solare de clasă X sunt cele mai puternice. Există, de asemenea, erupţii de clasă M şi de clasă C, care sunt cele mai slabe.
 
Erupţiile solare apar atunci când câmpul magnetic al Soarelui, care creează pete solare întunecate pe suprafaţa stelei, se răsuceşte şi se reconectează, eliberând energia exterioară şi supraîncălzind suprafaţa solară. Exploziile solare de clasă X pot provoca radiaţii puternice în atmosfera superioară a Pământului şi pot declanşa întreruperi radio, aşa cum s-a întâmplat miercuri.
 
În timpul exploziilor solare mari, Soarele poate, de asemenea, să arunce un nor de plasmă energetică, un eveniment numit ejecţie de masă coronară – CME (atunci când Soarele este roşu).
 
„(A doua furtună solară) a fost însoţită de emisii radio care sugerează că există un potenţial pentru un CME”, a afirmat Rob Steenburgh, savant din cadrul SWPC, adăugând însă că imaginile coronografice ulterioare vor demonstra sau nu existenţa acestui fenomen.
Explozia solară de clasa X9,3, cea mai puternică din ultimii 11 ani. Credit foto: SDO/AIA/Steve Spaleta
 
Specialiştii avertizează că, dacă trece pe Pământ, o astfel de ejectare ar putea genera o auroră foarte spectaculoasă, dar ar putea deteriora şi sateliţii şi sistemele de comunicaţii. Norul de plasmă ar putea ajunge pe Pământ în una până la trei sau patru zile, a mai spus Steenburgh, deşi CME declanşate de erupţii energetice ajung în general mult mai rapid.
 
Specialiştii SWPC sunt surprinşi de excesul de activitate al stelei aflate în centrul Sistemului nostru Solar, deoarece Soarele se apropie de minimul său solar, cu cele mai scăzute niveluri de activitate din ciclul său de 11 ani.
 
„Ne îndreptăm spre minimul solar, dar interesant este că puteţi avea evenimente, nu sunt atât de frecvente”, a mai spus Steenburgh, adăugând că ”aceste evenimente sunt doar parte a vieţii cu o stea”.
 
Cele două erupţii solare au fost produse de Pata Solară 2673.
 
Oamenii de ştiinţă au avertizat în mod repetat că o furtună solară majoră ar putea afecta grav omenirea. Cea mai puternică furtună solară despre care specialiştii în domeniu ştiu a avut loc în 1859, fiind denumit evenimentul Carrington. Atunci, un val puternic de energie intra în coliziune cu atmosera Terrei. Sistemele de telegrafe din întreaga lume au fost puternic afectate în timpul acestui fenomen, ce a făcut ca până şi documentele din birourile telegrafilor să ia foc. A fost cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată, iar dacă s-ar întâmpla astăzi, ar distruge toţi sateliţii de pe orbita Pământului şi ar pune în pericol viaţa astronauţilor. 
 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase