Prima pagină Stiinta

Cercetătorii au creat cea mai amplă şi detaliată hartă a creierului de până acum, care poate dezvălui enigmele celui mai complex organ

Alexandru Voiculescu 11.19.2017 | ● Vizualizări: 754
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători de la ”Janelia Research Campus” a prezentat rezultatele unui instrument inovativ pentru „cartarea” modului în care neuronii sunt legaţi între ei. Lucrarea ilustrează un alt cadru de înţelegere al conexiunilor neurale.

Savanţii ştiau de multă vreme că modelul şi imaginea pe care o avem cu privire la neuroni este foarte simplificată, de aceea cercetătorii americani au analizat neuronii şoarecilor pentru a arăta cât de complexe sunt de fapt aceste conexiuni, scrie Futurism.

Cercetătorii au fost capabili să „carteze” o reţea de aproximativ 300 de neuroni în mediu tridimensional - cea mai amplă hartă de până acum. „Va schimba modul în care studiem neuronii”, a precizat neurosavantul Wyatt Korff, conducătorul studiului.

Pentru a realiza harta, cercetătorii au injectat un virus care scoate la lumină câteva zeci de neuroni în creierul şoarecilor, pe care apoi i-au „curăţat” pentru a facilita trecerea luminii prin ţesut. Apoi, o lamă specială a tăiat o „felie” de creier de doar 200 de micrometri grosime. Întregul proces a fost repetat până când o imagine a întregului creier a fost produsă.

Mai mult decât atât, studiul este doar începutul. „Sperăm să putem face acelaşi lucru cu 1.000 de neuroni în următoarele 6-8 luni”, a precizat Nelson Spruston, directorul programelor ştiinţifice de la Janelia. „Totuşi, este doar o porţiune foarte mică în creierul cu 70 de milioane de neuroni ai şoarecelui. Nu este mult, dar e un început”, a adăugat acesta.

Studiul, în afara faptului că oferă o imagine mai detaliată cu privire la reţelele neurale, poate avea aplicaţii în depistarea şi tratarea unor maladii precum Alzheimer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viitorul este aici! Cercetătorii au inventat un cip care poate fi implantat în creier

Cele mai controversate teorii despre creierul uman. Creierul sugarilor este plin de canabis?

Creierul astronauţilor care petrec mult timp în spaţiu îşi schimbă poziţia

Cercetătorii au descoperit modul în care creierul controlează apetitul

Tag-uri: creier | neuroni | harta | organ | virus