Prima pagină Stiinta

Invenţie uimitoare a savanţilor ruşi: au creat un nou tip de magnet, iar aplicaţiile pot fi extrem de importante

Alexandru Voiculescu 12.15.2017 | ● Vizualizări: 2816
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători de la Centrul Ştiinţific Krasnoyarsk şi de la Universitatea Federală Siberiană a sintetizat un cristal feromagnetic în formă de membrane subţiri şi au dezvoltat o nouă tehnică pentru a crea această formă.

Membranele procesate pot fi folosite îndeosebi în electronică. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Thin Solid Films, scrie Scienmag.

Învelişurile magnetice au grosimi de zeci - sute de nanometri. Materialul este compus din ferosiliciu, care conţine, după cum spune şi numele, siliciu şi fier, având proprietăţi optice unice.

Astfel de membrane sunt folosite în dispozitive optice, precum şi în alte electronice. De asemenea, acestea oferă multe posibilităţi pentru spintronice, domeniu care urmăreşte stocarea informaţiilor digitale într-un mod mai eficient ca metodele tradiţionale.„Utilizând această tehnologie, se pot crea dispozitive fotonice şi spintronice, deoarece ferosiliciul are proprietăţi aplicabile în aceste zone ale ştiinţei”, a precizat Anton Tarasov, co-autorul articolului.

Pentru crearea acestor dispozitive, savanţii au trebuit să modeleze membranele în anumite forme.

Marile avantaje ale noilor învelişuri este compatibilitatea cu semiconductorii de astăzi. Pot fi realizate şi din alte materiale în afară de siliciu, precum germaniu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care este cel mai puternic magnet din univers?

Magneţii ar putea fi folosiţi pentru prevenirea atacurilor de cord

Atenţie! Magneţii moderni pot fi foarte periculoşi pentru copii, avertizează medicii pediatri

Un nou magnet descoperit recent ar putea revoluţiona tehnologiile din zilele noastre

Tag-uri: magnet | fier | electronice | inventie | rusi