Home » Știință » Cercetătorii au descoperit un nou tip de neuroni care sunt implicaţi în învăţarea senzorială

Cercetătorii au descoperit un nou tip de neuroni care sunt implicaţi în învăţarea senzorială

Cercetătorii au descoperit un nou tip de neuroni care sunt implicaţi în învăţarea senzorială
Publicat: 05.03.2018
Deşi se ştie de câţiva ani că în creierul adult se produc neuroni noi, multe dintre întrebările legate de proprietăţile acestora au rămas fără răspuns. Ce avantaje sau dezavantaje au faţă de neuronii generaţi la scurtă vreme după naştere?

Cercetătorii de la Institutul Pasteur au demonstrat că neuronii noi din creierul adult reacţionează preferenţial la stimulii senzoriali care provin din recompense, ceea ce contribuie la creşterea vitezei de asociere dintre informaţia senzorială şi recompensă. Neuronii care se formează în creierul adult joacă astfel un rol important atât în identificarea stimulilor senzoriali cât şi în asocierea pozitivă cu experienţa senzorială care îi precede. Neuronii care se formează la scurt timp după naştere nu au această capacitate.

Deşi majoritatea neuronilor se formează în timpul embriogenezei, anumite părţi din creierele mamiferelor sunt capabile să se regenereze în mod constant, deci şi în perioada adultă. Existenţa acestor neuroni care se formează în creierul adult a fost demonstrată deja, doar că există încă întrebări fără răspuns legate de modul în care aceştia funcţionează.

Cercetări conduse de echipa de la Institutul Pasteur care se ocupă de percepţie şi memorie, condusă de Pierre Marie Lledo au scos la iveală rolul acestor neuroni produşi de către creierul adult. Aceste studii au demonstrat că valorile pozitive ale experienţelor senzoriale sunt bazate pe activitatea acestor neuroni, şi nu pe a acelora formaţi imediat după naştere. Aceşti neuroni sunt capabili de a-i face pe indivizi să anticipeze recompensa în experienţele senzoriale pozitive.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase