Home » Știință » Savanţii au reuşit să recreeze senzaţia de déjà vu în laborator şi au scos la iveală enigmele stranii ale acesteia

Savanţii au reuşit să recreeze senzaţia de déjà vu în laborator şi au scos la iveală enigmele stranii ale acesteia

Savanţii au reuşit să recreeze senzaţia de déjà vu în laborator şi au scos la iveală enigmele stranii ale acesteia
Publicat: 07.03.2018
Mulţi ştiu acea senzaţie bizară că ai mai avut acea experienţă, fie că mergi pe o stradă, vorbeşti cu cineva sau realizezi o anumită acţiune. Un nou studiu al cercetătorilor de la Colorado State University arată că această senzaţie are de-a face mai degrabă cu memoria şi nu cu un al şaselea simţ.

În cadrul noului experiment, Anne Cleary şi echipa sa au arătat că o persoană care trece prin déjà vu nu prezice cu acurateţe mai ridicată ce urmează să vadă mai departe decât cineva care ghiceşte, scrie Science Alert.

Cleary a mai demonstrat că familiaritatea este declanşatorul cheie pentru senzaţia de premoniţie. „Nu putem reţine în mod conştient scena anterioară, dar creierul nostru recunoaşte similaritatea. Această informaţie vine în forma unui sentiment că am mai fost acolo în trecut, dar nu ne putem da seama când şi de ce”, a precizat Cleary. „Ipoteza mea de lucru este aceea că déjà vu este o manifestare particulară a familiarităţii. Eşti familiar cu o situaţie atunci când simţi că nu ar trebui şi de aceea este atât de bizară şi de intensă”.

Conform cercetătoarei, relatările indică faptul că senzaţia de déjà vu vine laolaltă cu un sentiment puternic de a fi capabil să prezici viitorul. În 1959, un experiment care a indus această stare prin stimularea cortexului temporal, a scos la iveală că participanţii aveau şi acest simţ al premoniţiei.

Acum, bazându-se pe studiile şi experimentele anterioare, Cleary a testat 298 de participanţi. Echipa a construit medii ambiante în jocul video The Sims – locurile erau aranjate la fel, dar erau diferite din punct de vedere tematic. În alte studii, o astfel de duplicare a arătat că poate induce senaţii de déjà vu în participanţi.

În cadrul noului experiment, participanţii s-au uitat la video-uri care arătau din perspectiva unei persoane mai multe scene, iar o voce feminină spunea numele scenei, precum o groapă de gunoi sau un acvariu.

Apoi, li s-a arătat o serie de teste-video, unde locul era diferit tematic de cele anterioare, dar jumătate erau la fel. La un moment critic, participanţii erau opriţi şi întrebaţi dacă experimentează déjà vu şi dacă ştiu ce urmează mai departe.

Jumătate dintre participanţi au simţit déjà vu, dar nu au răspuns mai bine la întrebări decât participanţii care nu aveau acest sentiment.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Enigmele deja vu sau amintirile despre viitor

Cercetătorii au descoperit în sfârşit de unde provine senzaţia de deja vu

Unul dintre cele mai ciudate cazuri medicale: un tânăr are mereu senzaţia de deja-vu

Cum anestezia poate afecta funcţiile cognitive: un studiu recent ajunge la unele concluzii surprinzătoare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase