Cum se propagă moartea în corp. Specialiştii au întregistrat în premieră momentul rigor mortis

09 03. 2018, 09:16

Cercetătorii au reuşit să înregistreze, în premieră, imagini cu viermele în timp ce trece prin faza rigor mortis. Conform Mail Online, observaţiile oferă noi informaţii privind procesul  care are loc când organismele multicelulare mor. De asemenea, descoperirea ar putea furniza informaţii despre morţile asociate vârstei la oameni. 

Descoperirea marchează o premieră a momentului în care rigor mortis a fost observat la viermi, susţin specialiştii din cadrul Universităţii din Londra. Deşi moartea este definită ca momentul în care inima încetează să mai bată sau când creierul nu mai funcţionează, procesul ar putea începe mult mai devreme. ”Moartea celulară a fost studiată în profunzime, dar sunt cunoscute puţine detalii despre moartea întregului organism. Ce se întâmplă, ce îl declanşează, când începe şi când se termină,” afirmă profesorul David Gems din cadrul UCL. 

În cazul viermelui Caenorhabditis elegans, cercetătorii au observat modul în care moartea se răspândeşte în corp printr-un proces denumit necroză celulară. Moartea începe din muşchi, iar celulele aflate în moarte provoacă o reacţie în lanţ prin eliberarea calciului. Acest lucru provoacă rigor mortis sau hipercontracţie. Apoi moartea se răspândeşte în intestine. Conform specialiştilor, rigor mortis observat la viermi este similar cu cel care are loc în cazul oamenilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

„Tunelul de lumină” dintre viaţă şi moarte şi-a găsit explicaţia ştiinţifică
 
Funeralii 2.0: nici ingropare, nici incinerare
 
Stephen Hawking: „Raiul este o poveste inventată pentru oamenii care se tem de moarte”
 
Cum sunt readusi la viata oamenii inghetati