Home » Știință » VIDEO – Telescopul spaţial TESS a fost lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9

VIDEO – Telescopul spaţial TESS a fost lansat în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9

Publicat: 16.04.2018
Telescopul spaţial TESS a fost lansat pe 18 aprilie (19 aprilie în România) din Cape Canaveral, Florida.

UPDATE 2: TESS a fost lansat, miercuri la ora 6:51 p.m. EST ( joi 1:51, ora României), la bordul unei rachete Falcon 9 deţinută de SpaceX. După 49 de minute de la lansare, satelitul a fost amplasat pe orbita Pământului.

UPDATE: Membrii companiei SpaceX au amânat luni lansarea telescopului spaţial TESS, proiectat de NASA. Următoarea oportunitate de lansare va fi miercuri. ”Lansarea a fost amânată pentru ca membrii să realizeze mai multe teste ale sistemelor de control şi navigaţie,” au declarat membrii SpaceX pe Twitter. 

Premiera acestei lansări stă în faptul că este prima misiune NASA ce va fi trimisă în spaţiu la bordul unei rachete Falcon 9, deţinută de SpaceX. Conform The Guardian, TESS va fi poziţionat într-o orbită eliptică în jurul Pământului. 

Telescopul spaţial se va deplasa pe o distanţă apropiată de cea a Lunii faţă de Pământ în timp ce căuta noi planete pe care le va trimite apoi înapoi pe Pământ. Fiecare orbită se va desfăşura pe parcursul a 14 zile. ”Până în prezent totul este pregătit pentru lansarea de luni. Amplasarea noilor tehnologii în spaţiu vine cu anumite riscuri, însă în acest moment nu mai putem face nimic,” a declarat Stephen Rinehart, cercetător din cadrul proiectului TESS. 

TESS este succesorul telescopului spaţial Kepler ce a schimbat modul în care cercetătorii înţeleg sistemul nostru solar. Atunci când Kepler a fost lansat în 2009, astronomii erau conştienţi de faptul că există planete misterioase ce orbitează stele îndepărtate. Luna trecută Kepler a reuşit să descopere 2.300 de ”exoplanete”, iar un număr similar aşteaptă să fie confirmat de specialişti.  Noul telescop spaţial va observa pe parcursul celor doi ani de activitate 200.000 de stele, iar majoritatea se află la peste 300 de ani lumină depărtare. 

După ce va ajunge pe orbită, telescopul va petrece 60 de zile de testare şi calibrare a intrumentelor. Primele informaţii vor ajunge înapoi pe Pământ în luna iunie, însă cercetătorii vor analiza rezultatele timp de câteva luni înainte să publice orice informaţie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase