Home » Știință » O nouă abordare uşor de aplicat poate face computerele de un milion de ori mai rapide şi aduce mai aproape descoperirea ”Sfântului Graal” al computerelor cuantice

O nouă abordare uşor de aplicat poate face computerele de un milion de ori mai rapide şi aduce mai aproape descoperirea ”Sfântului Graal” al computerelor cuantice

O nouă abordare uşor de aplicat poate face computerele de un milion de ori mai rapide şi aduce mai aproape descoperirea ”Sfântului Graal” al computerelor cuantice
Publicat: 29.05.2018
Cercetătorii germani de la Universitatea Regensburg au venit cu o nouă tehnologie care le permite utilizarea impulsurilor cu laser pentru a realiza un prototip al unităţii fundamentale de computare (bitul), care îşi poate alterna stările 0 şi 1 de un cvadrilion de ori pe secundă, adică de un milion de ori mai rapid decât biţii computerelor moderne.

În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit laser în infraroşu asupra unei structuri hexagonale de wolfram şi seleniu, permiţând unui cip de siliciu să alterneze stările 0 şi 1 precum un procesor normal, doar că de un milion de ori mai rapid, conform studiului publicat recent în Nature.

Viteza superioară a procesării se datorează structurii hexagonale (de fagure) a straturilor. În starea excitată (supusă laserului), electronii pot avea multe stări cuantice, dar în cazul noii structuri, se întâmplă ca electronii să aibă doar două, numite de fizicieni direcţii sau „văi”. Acestea reprezintă chiar stările 0 şi 1 ale procesării, scrie Live Science.

Mai mult decât atât, savanţii au prezentat posibilitatea utilizării materialului pentru computaţie cuantică la temperatura camerei, ceea ce reprezintă „Sfântul Graal” al computerelor de acest fel, care în prezent au nevoie de temperaturi apropiate de 0 absolut pentru a funcţiona.

„Pe termen lung, vedem o şansă realistă de a introduce dispozitive care folosesc informaţie cuantică ce realizează operaţiuni mai rapide decât o singură oscilaţie a unei unde de lumină”, a precizat Rupert Huber, profesor de fizică de la Universitatea Regensburg din Germania.

Totuşi, cercetătorii nu au realizat nicio operaţie cuantică de procesare a informaţiei propriu-zisă, astfel că ideea unui computer cuantic la temperatura camerei este doar teoretică. Ce au realizat este demonstrarea unui concept, arătând că pot alterna (fără semnificaţie şi fără să proceseze informaţie) 1 şi 0 mai rapid decât computerele de astăzi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Computerele cuantice pot deveni ceva obişnuit cu ajutorul unui superconductor neconvenţional care are în componenţă ”particula îngerului”

Computerele cuantice au reuşit să rezolve o problemă imposibilă pentru computerele convenţionale

Am putea fi toţi la bază computere cuantice? Cercetătorii încearcă să ofere răspuns la această întrebare

Un cercetător de la Harvard a surprins comunitatea ştiinţifică cu un dispozitiv revoluţionar care a detronat ”vedeta” Google chiar înainte de lansare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase