Rocile marţiene din lacurile străvechi ar putea deţine dovezi ale existenţei vieţii extraterestre

05 06. 2018, 09:18

Desigur, rocile nu vor dezvălui omenirii existeţa extratereştrilor, ci ar putea dezvălui faptul că într-o anumită perioadă pe planeta Marte a existat viaţă microbiană. Conform Tech Times, cele mai clare dovezi ale existenţei în trecut a vieţii microbiene ar putea fi reflectate prin descoperirea rocilor bogate în fier şi siliciu ce s-ar fi format în străvechile lacuri ale planetei. 

Studiul, ce a fost publicat în jurnalul Geophysical Research, sugerează că rocile sedimentare realizate din noroi şi argilă sunt cele care ar putea conţine fosile ale microbilor de pe Marte. Conform specialiştilor, rocile s-ar fi format în urmă cu 3-4 miliarde de ani în urmă într-o perioadă cunoscută ca epoca Noachian. Se crede că, în această perioadă, pe Marte exista apă la suparfaţă, iar temperaturile erau ridicate, fapt ce ar fi favorizat apariţia vieţii. 

Studiul conţine şi un ghid de teren pentru viitoarele misiuni pe Marte prin intermediul cărora astronauţii ar putea găsi fosilele. În următoarea misiune a NASA către Marte, specialiştii doresc să caute dovezi ale existenţei vieţii de pe Marte, iar ESA plănuieşte o misiune asemănătoare. Cercetătorii sugerează că rocile de pe Marte cu o astfel de vechime s-ar putea afla într-o stare mult mai bună decât cele de pe Pământ. Deoarece pe Marte nu există plăci tectonice, pe Pământ mişcarea lor poate duce la distrugerea fosilelor. 

”Există nenumărate roci şi minereuri interesante pe Marte pe care ne-am dori să le cercetăm pentru a descoperi urme ale vieţii,” a declarat dr. Sean McMahon, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii din Edinburgh. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Primii sateliţi interplanetari ce se îndreaptă spre Marte au transmis primul semnal către Pământ. Ce înseamnă ”Polo”?
 
Kilopower, sistemul de energie nucleară ce ar putea alimenta racheta către Marte a trecut cu succes de toate testele de la sol
 
De ce ”războinica” descoperită pe Marte nu este reală. Fenomenul care stă la baza acestor ipoteze
 
Misiunea istorică InSight, de studiere a ”inimii lui Marte”, va fi lansată pe 5 mai