Home » Știință » Motivul pentru care sângele este întotdeauna roşu, chiar dacă venele par albastre prin piele

Motivul pentru care sângele este întotdeauna roşu, chiar dacă venele par albastre prin piele

Publicat: 11.06.2018
Sângele uman este roşu datorită unei proteine numită hemoglobină, care conţine un compus roşu numit hem, o porfirină esenţială pentru transportarea oxigenului. Hemul conţine un atom de fier care se leagă de oxigen - această moleculă este aceea care transportă oxigenul de la plămâni la alte părţi ale corpului.

Compuşii chimici apar în anumite culori în funcţie de lungimile de undă a luminii pe care o reflectă. Hemoglobina absoarbe lumină albastră-verzuie, ceea ce înseamnă că reflectă lumină de culoare roşie-oranj, apărând roşie ochilor noştri.  De aceea sângele este roşu deschis când oxigenul se leagă de fier. Fără oxigen, sângele capătă o nuanţă mai închisă de roşu, scrie Live Science.

Monoxidul de carbon, o substanţă cu potenţial letal, se poate lega şi ea de hem, formând o legătură moleculară de 200 de ori mai puternică decât cea a oxigenului. Cu monoxidul de carbon în loc, oxigenul nu se poate lega de hemoglobină, ceea ce poate duce la moarte.

Câteodată sângele poate părea albastru prin piele. Probabil unii au auzit că sângele este albastru în vene pentru că se întoarce în plămâni, nefiind oxigenat. Această afirmaţie nu este adevărată, sângele uman nu este niciodată albastru. Culoarea albăstruie a venelor este doar o iluzie optică. Lumina albastră nu pătrunde în ţesut atât de mult precum cea roşie. Dacă vasul de sânge este suficient de adânc, ochii văd mai mult albastru decât roşu reflectat datorită aborbţiei de lumină roşie a vaselor de sânge.

Cu câteva excepţii, sângele animalelor este roşu într-o majoritate covârşitoare.

Cu timpul, sângele scurs devine din ce în ce mai închis la culoare pe măsură ce se usucă şi pe măsură ce hemoglobina se dezintegrează într-un compus numit methemoglobină. Sângele uscat se schimbă din nou, devenind şi mai închis. Acest proces de deteriorare ai compuşilor din sânge este extrem de util pentru criminalişti pentru că pe baza lui pot determina timpul când sângele a fost vărsat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Animale cu sânge cald sau cu sânge rece? Cercetătorii elucidează misterul dinozaurilor

Gestul care salvează viaţa altora şi care scade riscul de cancer şi accident vascular cerebral

PREMIERĂ în medicină: pot fi create artificial vase de sânge care se pot dezvolta în interiorul organismului. Importanţa este uriaşă

Cum a luat naştere mitul consumatorilor de sânge. Factorii biologici care stau la baza afecţiunii ”vampirului”

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase