Home » Știință » Cantitatea de materie cenuşie poate determina dacă o să te ţii de dietă

Cantitatea de materie cenuşie poate determina dacă o să te ţii de dietă

Cantitatea de materie cenuşie poate determina dacă o să te ţii de dietă
Publicat: 15.06.2018
Un studiu publicat recent în JNeurosci a arătat că cei cu mai multă materie cenuşie în două puncte din cortexul prefrontal au mai mult control de sine în luarea deciziilor mai sănătoase cu privire la dietă.

Materia cenuşie poate fi un potenţial semnal pentru autocontrol”, a precizat Hilke Plassmann, unul dintre autorii studiului şi profesor la INSEAD din Franţa.

Cortexul prefrontal este localizat chiar dincolo de frunte şi este cunoscut pentru implicarea în planificare şi luarea deciziilor. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat două părţi din acesta, ambele implicate în autocontrol, scrie Live Science.

În prima parte a studiului, cercetătorii au analizat date de la trei experimente anterioare, adunând informaţii despre cantitatea de materie cenuşie din creier. Acestea au inclus în total 91 de participanţi; toţi erau slabi şi niciunul nu ţinea dietă.

Cu ajutorul RMN-ului, participanţilor li s-au dat una dintre cele trei instrucţiuni: să ia în considerare cât de sănătos este un anumit aliment, să ia în considerare gustul sau să ia decizii în mod natural. Astfel, au scos la iveală că cei cu mai multă materie cenuşie în aceste două zone au arătat mai mult autocontrol şi au ales sănătatea în detrimentul gustului.

În a doua parte a studiului, cercetătorii au recrutat alţi oameni pentru a confirma rezultatele. De data aceasta însă, au schimbat instrucţiunile, spunându-le participanţilor să se distanţeze de mâncare, să „se răsfeţe” sau să ia decizia în mod natural. Din nou, la fel ca în experimentele anterioare, li s-au arătat imagini cu diferite alimente în timp ce erau scanaţi cu RMN. De asemenea, au fost rugaţi să precizeze ce sumă de bani ar fi dispuşi să o ofere pe o scară de la 0 la 2,50$.

Cercetătorii din Franţa au ajuns la acelaşi rezultat: cei cu mai multă materie cenuşie în cele două puncte ale cortexului prefrontal au mai mult autocontrol.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână cu dieta volumetrică

Dieta cu supe, o nouă metodă de slăbit

Care sunt cele mai bune şi benefice diete pentru sănătate

Dieta Spark, una dintre cele mai căutate diete de slăbire din lume. Ce presupune aceasta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase