Home » Știință » Pericolul pe care cel mai bun prieten al omului ”îl ascunde”. De ce trebuie să aibă grijă stăpânii de câini

Pericolul pe care cel mai bun prieten al omului ”îl ascunde”. De ce trebuie să aibă grijă stăpânii de câini

Pericolul pe care cel mai bun prieten al omului ”îl ascunde”. De ce trebuie să aibă grijă stăpânii de câini
Publicat: 10.06.2018
Un grup de cercetători a descoperit că cel mai bun prieten al omului poate avea mai multe virusuri ale răcelii care pot fi transmise la om, putând declanşa o epidemie.

Aproximativ 15% dintre câinii cu stăpân care au mers la veterinar din cauza infecţiilor respiratorii au virusuri care de obicei se găsesc la porc, conform autorilor studiului publicat în mBio.

Dintre acestea, trei s-au recombinat în câini pentru a forma noi varietăţi. Amestecul generează o diversitate genetică a virusurilor care prezintă riscul unei pandemii, scrie Science News.

„Cu cât există o mai mare diversitate a virusurilor în animale, cu atât cresc şansele de generare a unei variaţii de virus care poate fi transmisibilă la oameni”, a precizat Adolfo García-Sastre, co-autor al studiului de la Global Health and Emerging Pathogens Institute din cadrul Icahn School of Medicine din New York.

Deocamdată, nu există indicii conform cărora acesta s-ar răspândi la oameni, dar având în vedere rapiditatea cu care virusurile pot suferi mutaţii, mai ales dacă dispun de o diversitate însemnată şi faptul că suntem mai apropiaţi de câini decât de porci, acest fenomen poate avea loc într-un viitor nu prea îndepărtat.

Prima dată, un virus al răcelii a fost descoperit în 2005 în Statele Unite. Patogenul, numit H3N8, provenea de la cai, iar în 2010, unii câini din Asia au fost găsiţi că purtau virusul H3N2 ce provenea de la păsări.

În noul studiu, echipa de savanţi au cules mostre de pe nasul umed al 800 de câini din regiunea Guangxi din sudul Chinei în perioada 2013-2015. Toţi aceştia aveau boli respiratorii, dar doar 116 aveau virusuri ale răcelii, mai exact variaţii ale virusului H1N1. Constituţia genetică a 16 dintre aceste mostre a scos la iveală că au circulat în oameni şi porci în Europa şi Asia. S-a mai descoperit şi că unele au fost transmise de la păsări la porci.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce nu ştiam despre câini: un nou studiu arată că cel mai bun prieten al omului învaţă atunci când doarme, la fel ca noi

Cercetătorii au descoperit că un virus care se găseşte în porci poate reprezenta un pericol pentru oameni

După mulţi ani, avem în sfârşit un altfel de medicament împotriva răcelii

Cum ne ferim de gripă?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase