Home » Știință » Un nou studiu scoate la iveală potenţialele pericole pe care fracţionarea hidraulică le prezintă pentru sănătate

Un nou studiu scoate la iveală potenţialele pericole pe care fracţionarea hidraulică le prezintă pentru sănătate

Publicat: 23.06.2018
Un nou studiu scoate la iveală potenţialele pericole pe care fracţionarea hidraulică le prezintă pentru sănătate
Expunerea la chimicalele folosite în procesul de fracţionare hidraulică (acel ”fracking” - metodă folosită pentru exploatarea gazelor de şist) şi la reziduurile produse de acesta duce la adipogeneză accentuată, adică la creşterea accelerată a celulelor grase, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea Duke.

Savanţii au observat că o creştere atât în dimensiunea cât şi în numărul de celule grase după expunerea celulelor vii de şoareci la un amestec de 23 de substanţe chimice folosite în fracturare hidraulică. Aceste efecte au fost observate şi după expunerea celulelor la mostre de apă reziduală de la hidrocarburile exploatate în acest mod, scrie Phys.

Descoperirile au apărut în revista Science of the Total Environment.

„Am observat o creştere semnificativă a generării de celule grase şi a acumulării de lipide, chiar dacă mostrele de apă reziduală erau diluate de 1.000 de ori de la starea brută şi atunci când apa de suprafaţă afectată de reziduuri era diluată de 25 de ori”, a precizat Chris Kassotis, cercetător la Nicholas School of the Environment din cadrul Universităţii Duke şi autor principal al studiului.

Kassotis a precizat că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili dacă efecte similare au loc şi la oameni sau la animalele care beau sau intrau în contact cu apa contaminată.

Mai mult de 1.000 de diferite chimicale sunt folosite în procesul de fracturare hidraulică în Statele Unite, multe dintre care, aşa cum s-a constatat în analizele de laborator, sunt compuşi care afectează sistemul endocrin atât în celule, cât şi în experimentele pe animale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu dezvăluie că pericolele fracturării hidraulice sunt mai mari decât s-a crezut până acum

Poluarea ucide mai mulţi oameni la nivel global decât tuberculoza sau malaria. În 2015, una din şase morţi a fost provocată de aerul toxic

Produsele casnice aduc o contribuţie surprinzător de mare la poluarea aerului

Aceasta este substanta care va curata atmosfera de poluanti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase