Home » Știință » Primul robot ”astronaut” a fost trimis către Staţia Spaţială Internaţională

Primul robot ”astronaut” a fost trimis către Staţia Spaţială Internaţională

Publicat: 30.06.2018
Primul robot ”astronaut” a fost trimis către Staţia Spaţială Internaţională
Un robot dotat cu inteligenţă artificială, ce are forma unei bile şi capacitatea de a pluti, a fost antrenat pentru a urmări un astronaut german prin Staţia Spaţială Internaţională. Robotul denumit CIMON a fost lansat vineri către spaţiu.

Dispozitivul ce are mărimea unei mingii de baschet a fost descris ca un „creier zburător” de către Manfred Jaumann, membru din cadrul Airbus. Conform AFP, micul robot a plecat vineri la 5:42 a.m. (12:42, ora României) alături de alte 2.700 de kilograme de dispozitive, la bordul unai capsule Dragon lansată de o rachetă deţinută de SpaceX. 

Activarea lui CIMON va marca „un moment istoric”, devenind primul robot de acest tip ce interacţionează cu oamenii în spaţiu, a afirmat Christian Karrasch, managerul proiectului. Proiectul a fost realizat în ultimii doi ani, timp în care CIMON a fost antrenat să recunoască vocea şi chipul lui Alexander Gers, un geofizician din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene. Atunci când Gerst îl va chema pe CIMON, robotul plutitor va răspunde semnalului sonor şi va folosi propulsoarele pentru a se îndrepta către el fără să se lovească de pereţii navei. „Este proiectat să funcţioneze în limba engleză, însă îl înţelege pe Alexander”, a afirmat Bret Greenstein, vice-preşedintele Watson Internet of Things Offerings din cadrul IBM. 

Toţi membrii echipajului pot vorbi cu CIMON, însă a fost învăţat să funcţioneze cel mai bine atunci când interacţionează cu Gerst. Specialiştii susţin că robotul, construit cu ajutorul unei imprimante 3D, va lucra alături de echipă şi va permite astronauţilor să comunice cu el prin intermediul comenzilor vocale. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase