Home » Știință » Au fost descoperite celulele cerebrale care îmbunătăţesc capacitatea de învăţare. Noile date pot fi esenţiale în remediul împotriva bolii Alzheimer

Au fost descoperite celulele cerebrale care îmbunătăţesc capacitatea de învăţare. Noile date pot fi esenţiale în remediul împotriva bolii Alzheimer

Au fost descoperite celulele cerebrale care îmbunătăţesc capacitatea de învăţare. Noile date pot fi esenţiale în remediul împotriva bolii Alzheimer
Publicat: 08.07.2018
Cercetătorii de la Universitatea Uppsala, Suedia, împreună cu colaboratori din Brazilia, au publicat recent un articol în revista Neuron în care detaliază descoperirea unui tip de neuroni care joacă un rol central în procesul de învăţare. În primul rând, studiul este important pentru potenţialul pe care îl prezintă în contracararea pierderii memoriei la pacienţii cu boala Alzheimer.

Acelaşi grup a descoperit anterior „celulele portar”, sau în termeni tehnici celulele OLM (Oriens-lacunosum moleculare). Acestea sunt localizate în hipocamp, regiunea din creier cunoscută pentru rolul său în formarea de noi amintiri, scrie Science Daily.

Atunci când celulele OLM au fost supraactivate în experimentele de laborator efectuate asupra şoarecilor, memoria şi funcţia acestora s-a deteriorat. Atunci când au fost dezactivate, capacitatea de memorare s-a îmbunătăţit. Noul studiu a dus la o cunoaştere mai bună a modului în care o singură componentă din circuitul de memorie poate afecta formarea amintirilor.

„Ne aşteptam să putem afecta capacitatea de învăţare, întrucât se părea că efectul experimentelor noastre la nivel celular ar deranja funcţiunea normală a sistemului nervos. Totuşi, am fost surprinşi să aflăm că memoria poate fi îmbunătăţită”, a precizat Klas Kullander, conducătorul acestui studiu.

Astfel, este de la sine înţeles că noul studiu este relevant pentru demersul de a căuta un tratament împotriva bolii Alzheimer, al cărei simptom principal este pierderea memoriei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Proteina ce provoacă apariţia bolii Alzheimer s-ar putea răspândi în creier precum o infecţie

Sistemul care permite identificarea Alzheimer-ului cu 15 ani înainte de apariţia simptomelor. ”Detectarea precoce va ajuta la amânarea debutului bolii”

Medicina vine cu o premieră şi cu o veste excelentă: gena bolii Alzheimer a fost neutralizată în creierul uman, deschizând calea pentru un remediu

Anxietatea poate fi o manifestare timpurie a maladiei Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase