Persoanele cu o memorie impresionantă pot recita liste lungi cu date istorice şi îşi pot aminti tehnici complicate în timpul jocurilor de cărţi. Aceste persoane, care par aparent genii, nu s-au născut cu o abilitatea excepţională a creierului. Însă au învăţat să-şi antreneze mintea pentru a fi capabilă să reţină mai multe informaţii utilizând tehnica mnemonicii, notează Seeker.
Cu ajutorul acestei strategii, indivizii au reuşit să-şi creeze un ,,loc al memoriei” conceptual bazându-se pe un loc geofizic familiar în care există detalii reconoscibile. Aceştia şi-au utilizat imaginea mentală pentru a realiza o asociere bazată pe imagini a unui anumit lucru pe care îşi doresc să şi-l amintească într-un anumit loc.
Noile cercetări sugerează că oricine îşi poate îmbunătăţi abilităţile de memorare cu tehnicile de memorare precum cea a mnemonicii.
Să spunem că trebuie să reţinem cuvintele: căpşună, bicicletă, lampă, ciocolată, brăţară, ziar. Ne-am putea vizualiza intrând într-o casă şi fâcând o plimbare de la uşă până la veranda din spate, în acest timp am putea plasa obiectele într-o anumită locaţie de-a lungul casei. De exemplu, poate că vizorul uşii are forma unei căpşuni, o bicicletă este aşezată lângă peretele din spate al casei, o lampă se află pe hol, o cutie cu ciocolată se află pe masa din bucătătrie şi aşa mai departe. În timp ce rememorăm paşi urmaţi în casă ne vom putea aduce aminte unde este amplasat fiecare obiect.
În cadrul unui studiu au participat 23 de persoane cu memorie excepţională şi 23 de persoane cu capacităţi ale memoriei normale, dar cu vârste asemănătoare. Pe parcursul a 40 de zile, grupul de control a participat, zilnic, la antrenamente de 30 de minute ale memoriei.
Persoanele cu o memorie obişnuită au reuşit, la sfârşitul experimentului, să-şi dubleze capacitatea memoriei. În cadrul primelor teste au reuşit să-şi reamintească 26 de cuvinte dintr-o listă de 72, în cadrul celui de-al doilea test au reuşit să îşi amintească 62 de cuvinte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: