Home » Știință » Cercetătorii au descoperit canale secrete ce fac legătura între craniu şi creier

Cercetătorii au descoperit canale secrete ce fac legătura între craniu şi creier

Cercetătorii au descoperit canale secrete ce fac legătura între craniu şi creier
Publicat: 02.09.2018
O echipă de specialişti în medicină a descoperit la şoareci şi oameni mici canale ce conectează măduva osoasă a craniului de învelişul creierului.

Cercetarea arată că ar putea exista o rută directă a celulelor imunitare de la măduva osoasă la creier. Conform Science Alert, cercetătorii credeau anterior că celulele sistemului imunitar sunt transportate prin intermediul fluxului sanguin din alte părţi ale corpului către creier în cazul inflamaţiilor sau afecţiunilor cerebrale. 

Noua descoperire sugerează că aceste celule apelează la o scurtătură. Micile tuneluri au fost descoperite când o echipă de cercetători a încercat să descopere modul în care celulele sistemului imunitar sunt transportate către creier în cazul unui atac cerebral sau meningitei. 

Specialiştii au urmărit parcursul neutrofilelor „primele ce răspuns” din întregul sistem imunitar.  Echipa a dezvoltat o tehnică de etichetare cu membrană fluorescentă a celulelor. Celulele etichetate cu substanţă roşie au fost injectate în craniul şoarecilor, iar cele etichetate cu substanţa verde au fost injectate în tibie. Odată injectate celulele, cercetătorii au indus inflamaţii acute, inclusiv atacuri cerebrale şi meningoencefalită. 

„Am început să examinăm craniul cu atenţie din toate unghiurile pentru a descoperi cum ajunge neurotrofilele în creier. Nu ne-am aşteptat, dar am descoperit mici canale care conectează măduva de învelişul creierului,” a declarat Matthias Nahrendorf din cadrul  Harvard Medical School and Massachusetts General Hospital. 

Pentru a descoperi dacă aceste canale sunt prezente şi la oamenii specialiştii au analizat bucăţi de craniu uman povenite din operaţii. Şi în acest caz specialiştii au observat canale cu un diametru de cinci ori mai mari decât cele din craniul şoarecilor

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase