Home » Știință » Pentru prima dată, cercetătorii au identificat celulele stem ale oaselor

Pentru prima dată, cercetătorii au identificat celulele stem ale oaselor

Pentru prima dată, cercetătorii au identificat celulele stem ale oaselor
Publicat: 25.09.2018
Celulele scheletice stem care devin oase, cartilaje sau stroma au fost izolate din oasele fetale şi de adult. Este prima dată când astfel de celule stem, care au fost observate la rozătoare, au fost identificate la oameni. De asemenea, cercetătorii au reuşit să creeze celule stem scheletice din celule stem pluripotente, deschizând calea unor noi posibilităţi terapeutice.

„Având în vedere povara imensă cauzată de afecţiunile sistemului osos, credem că identificarea celulelor stem scheletice va duce la diagnostice moleculare şi la tratarea acestui tip de boli”, a precizat autorul studiului, Michael Longaker, de la Stanford University School of Medicine.

Ţesutul scheletic (precum oasele) are un potenţial de regenerare excepţional, chiar unele vertebre au capacitatea de a regenera întregi porţiuni din masa lor. Totuşi, la bătrâneţe, capacitatea de regenerare a cartilajului scade dramatic, ajungând aproape de zero. Mai mult, atât la rozătoare, cât şi la oameni, degradarea ţesutului scheletic este accentuată la bătrâneţe, ceea ce duce la numeroase afecţiuni ale vârstei înaintate, precum osteoporoza şi osteoartrita, dar şi alte afecţiuni precum cancerul, relatează Science Daily.

Descoperirea a fost descrisă în detaliu în noul număr al revistei Cell.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În premieră, un copil cu autism din România va fi tratat cu propriile celule stem în SUA

Celulele stem recoltate la naştere, mai eficiente în cazul unui transplant decât cele extrase din măduva osoasă

Au fost creaţi, în premieră, primii muşchi funcţionali din celule stem

Celulele stem embrionare formează un sistem proto-nervos esenţial

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase