Un nou studiu arată că astronauţii care vor călători pe Marte vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie

28 09. 2018, 19:00

În 2016, Roscosmos şi ESA au lansat TGO (Trace Gas Orbiter), o sondă în orbita lui Marte care are scopul de a monitoriza atmosfera Planetei Roşii. De asemenea, TGO a colectat date cu privire la fluxul de radiaţie în călătoria sa de pe Terra pe orbita marţiană – aceeaşi călătorie pe care o vor avea astronauţii în (probabil) următorul deceniu – aşadar, acum se ştie câtă radiaţie vor întâlni pe drum, scrie Futurism.

Conform calculelor cercetătorilor, pe care le-au prezentat recent la European Planetary Science Congress, un voiaj de 12 luni pe Marte va expune astronauţii la o radiaţie de 600 de mSv, echivalentul a circa 600 de radiografii la zona toracică. Ar fi 60% din limita de radiaţii la care sunt expuşi astronauţii în toată cariera lor.

Calculele sondei nu au luat în considerare expunerea la radiaţii a astronautului în perioada când acesta se află pe Marte sau pe orbita planetei vecine, ci doar expunerea în timpul călătoriei efective.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uriaşă: primul lac cu apă în stare lichidă pe Marte. ”Este un rezultat excepţional”

Omenirea ar fi putut ajunge pe Marte chiar din 1960, susţine un cunoscut astronaut

O nouă speranţă pentru viaţa de pe Marte. A fost descoperită bacteria ce este rezistentă la chimicalele găsite pe Planeta Roşie

NASA a anunţat o descoperire importantă pentru găsirea vieţii extraterestre pe Marte