Home » Știință » Stelele ”zombi” care se întorc din morţi pot reprezenta un indiciu pentru existenţa unor corpuri cosmice misterioase

Stelele ”zombi” care se întorc din morţi pot reprezenta un indiciu pentru existenţa unor corpuri cosmice misterioase

Publicat: 06.11.2018
Stelele ”zombi” care se întorc din morţi pot reprezenta un indiciu pentru existenţa unor corpuri cosmice misterioase
Găurile negre sunt printre cele mai evazive obiecte din Univers, dar un studiu al astronomilor de la Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) sugerează că vestigiile miezurilor stelelor consumate pot reprezenta cheia în realizarea primei observaţii a acestei clase de găuri negre. Studiul a explorat posibilitatea că o pitică albă stinsă - stea „zombi” - se poate reaprinde dacă este influenţată de o gaură neagră cu masă intermediară.

Deşi există suficiente date care să indice existenţa găurilor negre supermasive, nu există o confirmare a existenţei găurilor negre din clasa intermediară, care pot varia de la 100 la 100.000 de mase solare. Această clasă intermediară, conform echipei de cercetare, ar oferi chiar forţa gravitaţional necesară pentru a reaprinde o stea pitică albă înainte ca aceasta să fie dezintegrată de gaura neagră, scrie Phys.

Echipa a condus simulări a zeci de scenarii de întâlniri apropiate pentru a testa teoria. Nu au demonstrat că un astfel de eveniment ar reaprinde o stea, dar au găsit dovezi că procesul ar putea crea energii de undă electromagnetice şi gravitaţionale suficient de semnificative pentru a fi vizibile de detectoarele din orbita Pământului. Studiul a fost publicat recent în Astrophysical Journal.

„A fost uimitor să vedem că steaua zombi s-a reaprins în toate scenariile pe care le-am analizat”, a precizat Peter Anninos, fizican de la LLNL şi autor principal al studiului. „Dar ce mi-a captivat imaginaţia a fost ideea că aceste evenimente energetice pot fi vizibile. Dacă stelele „se aliniază”, o stea zombi poate deveni un semnal al unei clase de găuri negre până acum nedetectate”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au adus cele mai clare dovezi ale existenţei unui tip rar de gaură neagră

Astronomii au detectat o gaură neagră monstruoasă care consumă stele într-un ritm şocant de rapid

O gaură neagră uriaşă a fost descoperită în mijlocul Căii Lactee. Este de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele

Acestea sunt primele imagini cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase