Prima pagină Stiinta

Un nou tratament împotriva gonoreei poate duce la scăderea numărului masiv de cazuri noi de boală cu transmitere sexuală

Alexandru Voiculescu 11.10.2018 | ● Vizualizări: 1780
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Gonoreea este o boală vicleană, care este capabilă să evite tratamentele standard. Dar doctorii pot avea în curând un alt medicament cu care să lupte împotriva infecţiei transmise pe cale sexuală, care a devenit rezistentă la aproape orice antibiotic. În testele clinice, noul medicament a putut opri în mod eficient bacteria care cauzează boala.

O singură doză administrată pe cale orală a medicamentului numit zoliflodacin a vindecat 96% dintre oamenii care aveau infecţii cu gonoree, conform declaraţiilor cercetătorilor publicate recent în New England Journal of Medicine. Ca o comparaţie, 100% dintre pacienţii care au primit ceftriaxona - singurul antibiotic care încă mai este eficient împotriva bolii în Statele Unite - au fost trataţi cu succes, scrie Science News.

Cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae, gonoreea poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contact sexual sau de la o mamă infectată la copil la naştere. Consecinţele infecţiei sunt severe în special la femei, putând deveni infertile şi la nou-născuţi, care îşi pot pierde vederea.

Descoperirea este importantă şi în contextul în care numărul de cazuri de gonoree a explodat în ultimul deceniu. Doar în Statele Unite au existat mai mult de jumătate de milion de cazuri noi de gonoree în 2017, cu 75% mai multe faţă de 2009. La nivel global, se înregistrează circa 78 de milioane de noi infecţii în fiecare an.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Veste extrem de proastă pentru omenire: un bărbat are o formă de gonoree care i-a îngrozit inclusiv pe medici

Un medicament pentru gonoree, retras de pe piaţă, a fost modificat pentru a trata bacterii rezistente la antibiotice. Ar putea salva peste 1,3 milioane de vieţi pe an

Sifilisul: cauze, simptome şi tratament

Tot ce trebuie să ştii despre sistemul reproducător: funcţii şi afecţiuni