Home » Știință » Somnul este cel mai bun analgezic. Ce se întâmplă în creier când nu ne odihnim suficient

Somnul este cel mai bun analgezic. Ce se întâmplă în creier când nu ne odihnim suficient

Publicat: 05.02.2019
O nouă cercetare arată că lipsa somnului creşte sensibilitatea la durere prin amorţirea răspunsului cerebral.

Efectele lipsei somnului asupra creierului sunt numeroase, de la inducerea unei stări asemănătoare cu cea de ebrietate la incapacitatea cognitivă şi cea de formare a noilor amintiri. Cercetarea recentă dezvăluie un nou efect neurologic al somnului insuficient: creşte sensibilitatea la durere, scrie Medical News Today.

Lipsa somnului afectează mecanismul natural al creierului de ameliorare a durerii, arată noul studiu. Matthew Walker, profesor de neuroştiinţă din cadrul Universităţii din California, Berkeley, şi doctorandul Adam Krause au indus durere în cazul a 24 de tineri sănătoşi, participanţi la studiu. În timpul testelor, cercetătorii au scanat creierele participanţilor şi au examinat circuitul ce procesează durerea. La începutul studiului, participanţii din cadrul studiului nu aveau probleme cu somnul şi nu sufereau de o altă afecţiune asociată durerii.

După identificare circuitului durerii din creierul participanţilor, specialiştii au repetat testele după o noapte în care aceştia nu au dormit. „În întregul grup, participanţii simţeau disconfort şi la stimuli reduşi, fapt ce arată că propria sensibilitate la durere a crescut în lipsa odihnei corespunzătoare”, a declarat Krause, principalul autor al studiului.

Cercetătorii au descoperit că regiunea asociată sensibilităţii la durere din creier (cortexul somatosenzorial) era hiperactivă când participanţii nu dormeau suficient. De asemenea, activitatea nucleul accumbens era redusă după o noapte fără odihnă. Nucleul accumbens elimină dopamină ce creşte plăcerea şi ameliorează durerea.

O altă concluzie a studiului este că insula din creier, ce pregăteşte corpul pentru reacţia la durere, este de asemnea inactivă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă

Mitul celor 8 ore de somn: cum dormeau strămoşii noştri?

Somnul îndelungat poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi chiar al decesului

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când dormim?
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase